Oroszországnak elegendő elrettentési potenciálja van a nagy hatótávolságú amerikai rakéták európai telepítése esetén, de rakétáival az európai országok fővárosait kell célba vennie. Ezt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője jelentette ki a Moszkva című műsor házigazdájának adott interjúban.

Pavel Zarubin, a Rosszija 1 televíziós csatorna műsorvezetőjének kérdésére válaszolva azt is elmondta:

paradox a helyzet, ugyanis Európa a rakétáink célkeresztjében van, és hazánk az amerikai rakéták célkeresztjében van Európában. Mindezt már korábban is átéltük. Nekünk pedig elegendő képességünk van ahhoz, hogy elriasszuk ezeket a rakétákat.

Zarubin megjegyzésére, miszerint a múltbeli konfrontáció a Szovjetunió összeomlásával ért véget, a Kreml szóvivője elmondta: a varratok most Európán repedeznek.

Június végén Vlagyimir Putyin azt állította, hogy Washington egy erőltetett ürüggyel kilépett a közepes és rövidebb hatótávolságú rakétákról szóló szerződésből, és most rakétarendszereket gyárt és telepít Európában.

Július 10-én a Fehér Ház közölte, hogy 2026-ban az USA szórványosan megkezdi a nagy hatótávolságú fegyverek telepítését Németországban. A Deutsche Welle korábban megjegyezte, hogy a hidegháború óta először fog Németország olyan fegyverrendszereket telepíteni, amelyek képesek elérni orosz területet. Az USA az 1980-as évek óta nem telepített ilyen típusú rendszereket európai területre.

Nem akárkit akart megöletni Vlagyimir Putyin

Az európai fegyverkezési kulcsfigura megölésére irányuló orosz tervet hiúsítottak meg az Egyesült Államok és Németország hírszerző szolgálatai.

A részletekről ITT írtunk bővebben.