Az FBI jelentése szerint az amerikaiak 2023-ban rekordmennyiségű, mintegy 5,6 milliárd dollárnyi, azaz közel 2 ezer milliárd forintnak megfelelő mennyiségű kriptovalutát buktak a csalók miatt.

A jelentés szerint tavaly a kriptovaluták 45 százalékkal többször kerültek csalók kezébe a kriptoszámlákról 2022-höz képest – írja a CNBC.

A kriptoátverések skálája igen széles, az egyik legismertebb fajtája a hamis játékalkalmazások.

Ugyanakkor befektetési csalások formájában 4 milliárd dollárt zsebeltek be a csalók az amerikaiaktól, ami az FBI jelentése szerint tavaly a legnagyobb veszteséget okozta a kriptobűnözés típusai közül.

Az FBI jelentésében azt írja, az évek során a kriptopénzek befektetési eszközként való széles körű népszerűsítése, valamint a FOMO, azaz a kimaradástól való félelem jelensége lehetőséget teremtett a bűnözők számára, hogy célba vegyék a fogyasztókat és a lakossági befektetőket.

A csalók a leggyakoribb esetben társkereső vagy üzenetküldő alkalmazásokon keresztül üzengetnek áldozatuknak, gyakran hónapig, hogy elnyerjék a bizalmukat, mielőtt úgynevezett befektetési tanácsokat adnának a kriptopénzekkel kapcsolatosan.

Ha az áldozat bekapja a horgot, akkor a tolvajok által ellenőrzött, sok esetben nagyon is törvényesnek tűnő weboldalakra csalják őt, ahol létrehoz egy fiókot és a pénzét odaküldi.

A hamis weboldal ilyenkor azt mutatja az áldozatoknak, hogy növekszik a befektetésük. Amikor azonban megpróbálnának a pénzhez hozzáférni, akkor azt gyakran nem tudják, vagy a csalók azt követelik tőlük, hogy fizessenek drága díjakat annak érdekében, hogy a pénzüket megkaphassák. A jelentés szerint ugyanakkor sok esetben a díjak kifizetése után sem kapják már vissza az áldozatok a pénzüket.

Milliós megtakarításokat nyúltak le a csalók, jól ismert nevekkel élnek vissza

Az MNB figyelmeztetése szerint a bűnözők az ügyfelek pénzét magánszámlákra utaltatják el, majd azonnal eltűnnek.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.