A Live Science tanulmánya egy eddig ismeretlen, kullancsok által terjesztett wetland nevű vírust (WELV) mutat be – írja a 24.hu.

A vírust először 2019 júniusában egy Csincsouban kezelt kórházi betegnél mutatták ki először. A 61 éves férfinél láz, fejfájás és hányás tünete jelentkezett nagyjából 5 nappal azután, hogy meglátogatott egy Belső-Mongóliában található parkot. 

A pácienst kullancsok csípték meg, amelyre antibiotikumot kapott. A gyógyszer azonban nem enyhítette a tüneteket, így világosság vált, hogy a férfit nem baktérium fertőzte meg. 

A férfi vérének  DNS és RNS alapú vizsgálata során egy, korábban nem látott orthoreovírust észleltek. Az orthoreovírusok csoportjába számos, kullancsok által hordozott kórokozó tartozik, többek között a krími-kongói vérzéses lázért felelős vírus is.

A WELV-t eddig sem állatokban, sem emberekben nem mutatták ki. A 2019-i észlelés után a szakértők elkezdték keresni a kórokozót, többek között a férfi által felkeresett területen.

A csapat mintegy 14 ezer  kullancsot gyűjtött be, a példányok 2 százalékánál, összesen öt fajnál azonosították a vírust. A leggyakoribb hordozó a Haemaphysalis concinna (kullancsfaj) volt, de pár juhban, lóban, sertésben és rágcsálóban is rábukkantak.

Kutyákban és szarvasmarhákban eddig nem volt konkrétan kimutatható a vírus, azonban egyes egyedeknél kimutatható volt az antitest, vagyis az állatok  immunrendszere már találkozott valamikor a vírussal.

A kutatók látszólag egészséges erdészeket is bevontak, 640 mintából 12-nél fedeztek fel antitesteket. Emellett északkelet-kínai kórházak pácienseinek mintáit is elemezték, ahol a  teszt 20 esetben pozitív lett.

A WELV-fertőzötteknél láz, szédülés, fejfájás, rossz közérzet, hátfájás, hányinger, hányás és hasmenés jelentkezett, több betegnél pedig szövetkárosodásra és véralvadásra utaló jelekre bukkantak, de van olyan beteg is aki kómába esett. A páciens agyát és gerincvelőjét körülvevő folyadékban magas volt a fehérvérsejtek koncentrációja, ami fertőzést sejtet. Szerencsére a kezelés sikeres volt, és a beteget végül hazaengedték.

Kitört a csendes járvány: több százezren nem sejtik, hogy Lyme-kórban szenvednek

Kullancscsípés következtében feltehetően több százezer krónikus Lyme-fertőzött hordja ki lábon a betegséget pontos diagnózis hiányában. Mindez óriási terhet ró a magyar társadalombiztosítási rendszerre.
Bővebben--->