Az Eurostat friss adatai szerint a lakosság 6,3 százalékát érinti nem tudja fedezni a lakbérköltségeit az EU országaiban. Ez a szám nem tartalmazza azon államok polgárait, akiket leginkább fenyeget a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés veszélye – mivel az alacsony megbízhatóságú adatokkal rendelkező országokra nem terjedt ki a vizsgálat.

Görögországban a legmagasabb, 17,7 százalékkal a lakhatási gondokkal küzdők aránya, ezután következik Franciaország (16,7 százalék), Szlovénia (10,5 százalék) és Hollandia (10,4 százalék) – írja az Euronews.

Ez a leginkább érintett korosztály

A 16 és 29 év közötti korosztály a legproblémásabb az EU-ban, csaknem 15 százalékuk nem tudta fizetni a lakbérét az elmúlt tizenkét hónapban. 

A blokkban  átlagosan 9,5 százalék az arányuk (ha csak a nem szegénységi kockázatnak kitett embereket vesszük figyelembe):

  • Franciaországban 23,8 százalék,
  • Görögországban 23,4 százalék,
  • Hollandiában 16,1 százalék.

A vizsgálatból kiderült, hogy az EU-ban élő emberek 4,9 százaléka tapasztalt életében lakhatási nehézségeket, ami azt jelenti, hogy valamikor nem volt saját lakása, és átmeneti szállásra kényszerült.

„Vagy eszem, vagy lakbért fizetek" – utcára mentek az irreálisan magas lakbérek miatt

Több ezren tüntettek Portugália városaiban a megfizethetetlenül magas lakásárak és az emelkedő bérleti díjak miatt.