A Wall Streat Journal (WJS) részletes információkat osztott meg az Északi Áramlat felrobbantásának történetéről.

2022. szeptember 26-án az Oroszországból Németországba vezető, Balti-tenger alatt húzódó Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékeit több robbanás is érte (Dánia éves szén-dioxid-kibocsátásának megfelelő mennyiségű földgáz felszabadulását okozva), ami megszakította a gázellátást. A robbanások a dániai Bornholm-sziget közelében történtek, és a csővezetékeken négy szivárgást fedeztek fel a szabotázst követően.

A WSJ-nek nyilatkozó informátorok szerint a terv ötlete 2022 májusában pár magas rangú ukrán katonatiszt és üzletember fejéből pattant ki egy az orosz invázió megállításának apropóján tartott koccintás során, miután valaki felvetette, mi lenne, ha felrobbantanák az oroszok számára milliárdos nyereséget biztosító vezetéket. 

Az egyik megszólaló tiszt így írta le az eseményeket:

Az egész terv egy átmulatott éjszaka és egy maroknyi olyan ember elszántságának köszönhetően született, akiknek volt merszük kockáztatni az életüket a hazájukért.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök eredetileg jóváhagyta a tervet a résztvevők állítása szerint, azonban miután a CIA tudomást szerzett a robbantás öteletéről, a terv leállítására utasította Valerij Zaluzsnijt, akkori főparancsnokát. Zaluzsnij ennek ellenére megtagadta a parancsot, és folytattta a műveletet.

A bennfentes információk egybecsengenek azzal a német vizsgálattal, ami a robbantás hátterét hivatott felgönygyölíteni. A nyomozás során emaileket, telefonos hívásokat vizsgáltak meg, viszont Zelenszkij személyét nem tudták kapcsolatba hozni a szabotázsakcióval. Az azóta már londoni nagykövetként dolgozó Zaluzsnij tagadja az összeesküvéselméletet és azt, hogy tudott volna bármilyen hasonló műveletről. Bár a nyomozás Zaluzsnijra és csapatára fókuszál, döntő bizonyítékkal még nem rendelkeznek.

Júniusban újjabb fejlemény történt az ügyben: Németország elfogatóparancsot adott ki egy ukrán férfi ellen, akit a nyomozók azzal vádolnak, hogy egyike a 2022-es robbantás mögött álló személyeknek. A körözött személy egy búvároktató, akinek utolsó ismert tartózkodási helye Lengyelországban volt. Mellette két szintén búvároktató ukránt, egy férfit és egy nőt, is gyanúsítanak azzal, hogy ők helyezhették el a robbanószerkezeteket a vezetékeken.