Varsó már leadott egy megrendelést 32 új F-35-ösre, de a szállítások várhatóan csak 2026-ban kezdődnek meg. Lengyelország csak akkor fogja fontolóra venni további MiG-29-es vadászrepülőgépeinek Ukrajnának történő adományozását, ha az Egyesült Államokból megrendelt F-35-ösök cseréje megérkezik – mondta Wladyslaw Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter.

Tudom, hogy Ukrajnának sokféle fegyverre van szüksége, de ukrajnai partnereinknek is meg kell érteniük, hogy a lengyel államnak fenn kell tartania képességeit

– mondta Kosiniak-Kamysz egy keddi sajtótájékoztatón.

Varsó már leadta a megrendelést 32 új Lockheed Martin F-35 Lightning II vadászrepülőgépre egy 4,6 milliárd dolláros üzlet keretében, de a szállítások várhatóan csak 2026-ban kezdődnek meg. „Csak az új repülőgépek átvétele után lehet majd megszabadulni a régi repülőgépektől, például a MiG-29-esektől, amelyeket még mindig használnak, különösen a lengyel légtér védelmére. Csak ezután fogunk döntést hozni” – tette hozzá a védelmi miniszter a Politco szerint.  

Ukrajna kevesli a küldött gépeket 

Bár Ukrajnában most is repülnek adományozott F-16-os vadászgépek, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a hadseregnek több szovjet korabeli MiG-re van szüksége az égbolt rendfenntartásához, mivel a kijevi pilóták már tudják, hogyan kell kezelni ezeket a vadászgépeket.

Lengyelország, Németország és Szlovákia már küldött néhány régebbi, kétmotoros MiG-29-est Ukrajnának, bár ezek egy részét csak pótalkatrészek beszerzésére használták.

Az első lengyel F-35A vadászgép, amely a Husarz nevet kapta, ma hagyja el a gyártóüzemet; egy magas rangú lengyel küldöttség tartózkodik az Egyesült Államokban, hogy tanúja legyen a bevezetésnek. Az első, hat vadászgépből álló tételt az arkansasi Ebbing Air National Guard bázisra küldik, ahol a lengyel pilóták kiképzésben részesülnek.