A Libanonban ezen a héten felrobbanó több ezer csipogó az ellátási láncok ellenfelekkel szembeni használatának eszkalációját jelzi, ami új sürgőssé teszi a globális vezetők azon törekvését, hogy csökkentsék a riválisoktól származó technológiáktól való függőségüket.

A Bloomberg beszámolója szerint a libanoni támadások mértéke és erőszakossága még néhány tapasztalt tisztviselőt is megriasztott. Attól tartanak ugyanis, hogy a globalizált ellátási láncok, amelyek segítik az olcsó áruk előállítását és a globális növekedést, fegyverekké válhatnak a külföldi ellenfelek kezében.

Amerikai tisztviselők régóta elismerik, hogy az Egyesült Államok túlságosan függ Kínától számos áru és szolgáltatás tekintetében, és az elmúlt években a kormány elkezdett néhány létfontosságú ellátási láncot, különösen azokat, amelyek a nemzetbiztonságot érintik, áthelyezni az Egyesült Államokba.

Ha Izrael képes erre, Kína is meg tudja tenni. A hosszú, átláthatatlan ellátási láncok olyan réseket hagynak maguk után, amelyeket túl könnyen ki lehet használni, és stratégiára van szükségünk ezek bezárására, szoros együttműködésben szövetségeseinkkel

– mondta Seth Moulton, amerikai kongresszusi képviselő.

„Az ellátási láncba való beszivárgás a titkosszolgálatok meglehetősen szokásos eszköze. Az elmúlt néhány évben azt láttuk, hogy főként információgyűjtésre használták, de ahogy a közelmúltban is tanúi voltunk, célzott gyilkosságokra is használható” – mondta Holden Triplett, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egykori tisztviselője.

Christopher Wray, az FBI igazgatója áprilisban arra figyelmeztetett, hogy Kína már felkészített kibertámadókat, hogy „pusztítást végezzenek kritikus infrastruktúránkon az általa választott időpontban. A terv az, hogy csapásokat mérjen a polgári infrastruktúrára, hogy megpróbáljon pánikot kelteni, és megtörje Amerika akaratát az ellenállásra”.

Rengeteg olyan eszköz van, akár kommunikációs, akár kritikus infrastruktúra, amelyekben már van rosszindulatú kód

– mondta Eran Fine, az ipari kritikus infrastruktúrát a kibertámadásoktól védő izraeli Nanolock Security vezérigazgatója.

A Govini, a kormányzati adatelemző cég szerint az amerikai haditengerészet tavaly mintegy 40 százalékkal csökkentette a kínai készletek számát a „kritikus technológiák” ellátási láncaiban. A légierő és más védelmi ügynökségek azonban növelték Kínától való függőségüket a cég szerint.

Kína a maga részéről régóta törekszik arra, hogy csökkentse az ország külföldi technológiáktól való függőségét a sugárhajtóművektől a számítógépes operációs rendszerekig. Tavaly több kínai ügynökség és kormány által támogatott cég arra utasította az alkalmazottakat, hogy hagyják abba az iPhone-ok és más külföldi készülékek munkába hozatalát.

A kormányzat is megszólal a Nemzetbiztonsági Bizottság előtt a robbanó csipogók ügyében

A bizottság elnöke Farkas Örsöt, a Miniszterelnöki Kabinetiroda polgári nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős államtitkárát is felkérte arra, hogy a jövő csütörtöki ülésen adjon tájékoztatást a helyzetről.