A vádak között szerepel többek között, hogy a férfi másokkal összejátszva illegálisan, engedély nélkül exportált amerikai eredetű, katonai minőségű rádiótávközlési technológiát orosz kormányzati végfelhasználóknak.

A panasz szerint a magyar állampolgárságú férfit a 2018. évi exportellenőrzési reformtörvény (ECRA) megsértésére irányuló összeesküvés egyrendbeli vádjával vádolják. Az elkövetőt augusztus 23-án, a San Franciscó-i nemzetközi repülőtéren tartóztatták le. Az ügy kapcsán az illetékes Columbia kerületi Ügyészség is közleményt adott ki.

Kép: justice.gov

Matthew G. Olsen főügyészhelyettes nyilatkozata szerint az állításokkal megegyezően a vádlott egy multinacionális beszerzési lánc segítségével próbált kiszolgálni orosz szervezeteket, hogy a bűnüldözést kijátssza.

A bírósági dokumentumok szerint H. Bence többedmagával egy olyan multinacionális beszerzési hálózatot működtettek, amely közvetlenül az orosz kormány különböző szerveivel kötött szerződéseket, többek között olyan nagyszabású projekteken dolgoztak, mint a Kurszk régióban működő rádiós kommunikációs rendszerek kiépítése.

A gyanúsított és a hálózathoz tartozó szereplők a rendelkezésre álló adatok alapján 2023 januárjától kezdődően folytattak tárgyalásokat egy kis amerikai rádióforgalmazó céggel arról, hogy katonai rádiókat szerezzenek be és exportáljanak Oroszországba. H. Bence a későbbi erőfeszítései során egy lettországi szállítmányozón keresztül akart Oroszországba csempészni.

Az összeesküvés részeként a férfi állítólag mintegy 200 darab rádiót vásárolt, hogy Oroszországba juttassa azokat, ám ez meghiúsult, mivel az amerikai vám- és határvédelem visszatartotta a szállítmányt.

A rendelkezésre álló információk szerint a férfi maga gondoskodott arról, hogy amerikai eredetű technológiát vásároljon és azt Spanyolországban, Szerbiában, Magyarországon, Lettországban és máshol található leányvállalatok hálózatán keresztül játssza orosz kormányzati felhasználók kezére.

Az ügyet a Nemzetbiztonsági Nyomozóiroda, a Védelmi Bűnügyi Nyomozó Szolgálat és a Kereskedelmi Minisztérium vizsgálja a továbbiakban a dokumentum szerint.

Az ügy kapcsán lapunk kérdéseket küldött a Külgazdasági- és Külügyminisztériumnak, amint válaszokat kapunk, frissítjük cikkünket.

Az oroszok úgy lövik Ukrajnát, mint ha nem lenne holnap

Hétfőn Oroszország több mint 200 rakétát és drónt lőtt Ukrajna fölé, a támadásban legalább hét ember meghalt. A washingtoni székhelyű Institute for the Study of War elemzői szerint Moszkvának valószínűleg nincs akkora védelmi-ipari kapacitása, hogy ilyen masszív, hasonló léptékű csapásokat rendszeresen tudjon tartani.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.