Az elefántcsontparti egészségügyi hatóságok 28 majomhimlős megbetegedésről számoltak be, egy ember pedig meghalt a vírusban – mondta Daouda Coulibaly, az Országos Közhigiénés Intézet (INHP) munkatársa.

A Die Welt beszámolója szerint Coulibaly azt is közölte, hogy ugyan ez egy járvány kezdete, a majomhimlős megbetegedések száma azonban egyelőre nem emelkedik hirtelen. Vizsgálatokat fognak végezni a vírus változatának azonosítására a közelmúltban előforduló esetekben.

Az idén Elefántcsontparton észlelt esetek egy korábbi, 2022-es járvány során elterjedt 2-es változatként ismertek. Egy fertőzőbb és halálosabb változat, az 1b néven ismert, legutóbb a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Burundiban, Kenyában, Ruandában, Ugandában és Svédországban jelent meg.

Idén több mint 500 ember halt meg majomhimlő következtében a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a legmagasabb riasztási fokozatot hirdette ki a múlt héten az 1b alcsoport elterjedése miatt.

A CDC Africa egészségügyi hatóság egy héten belül csaknem 1400 új majomhimlős megbetegedést regisztrált. Az év eleje óta közel 19 ezer esetet regisztráltak és 541 beteg halt meg a betegségben.

A járványok középpontjában Közép-Afrika, különösen a Kongói Demokratikus Köztársaság áll, ahol az év eleje óta megközelítőleg 17 800 esetet jelentettek.

A kongói egészségügyi minisztérium a jövő héten várja az oltóanyagok első szállítmányát az Egyesült Államokból. A betegség kezelésének egyik kihívása az alacsony oltási arány, ezért Afrikának sürgősen szüksége van saját vakcinagyártó létesítményekre.

Egyre több lesz a majomhimlős fertőzés Európában

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán jelentett be globális közegészségügyi veszélyhelyzetet az új majomhimlő-vírus terjedése miatt, amelyet az Mpox-Klade I vírusváltozat okoz.