A mpox-vírus tüneteinek hatékony felismerése érdekében Berlin szakemberképzést tervez Kongóban, illetve a megelőzési intézkedésekkel kapcsolatban a lakosság tájékoztatását is kilátásba helyezték. Hasonló intézkedéseket már szerveztek júniusban az ország keleti részén a minisztérium szerint.

Az afrikai hatóságok a nemzetközi közösség segítségét kérték. Ezt a segítséget most meg kell adnunk nekik – mondta Svenja Schulze gazdasági együttműködési és fejlesztési miniszter. Kijelentette, hogy a jelenleg 500 millió dollárral feltöltött nemzetközi veszélyhelyzeti alapot az mpox-vírus ellen kell felhasználni. Szerinte

hosszú távon az egyetlen tisztességes válasz a járvány terjedésének megfékezésére az lenne, ha Afrikában állítanának elő vakcinákat.

Az afrikai járványügyi és betegségmegelőzési központ egy hét alatt csaknem 1400 új mpox-megbetegedést, az év eleje óta pedig csaknem 19 ezret regisztrált.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a legmagasabb riasztási fokozatot hirdette ki az afrikai mpox néven ismert betegség és annak új vírusváltozata, a Klade Ib miatt. A szakértők szerint a Klade Ib könnyebben terjed, mint a korábbi változatok, és nagyobb valószínűséggel vezethet súlyos megbetegedésekhez.

Megállíthatatlanul terjed a pusztító járvány, már tízezrek érintettek

A Kongói Demokratikus Köztársaságban az év eleje óta csaknem 17 800 majomhimlős esetet jelentettek. Erről itt olvashat többet >>>