Az ausztráliai Melbourne város vezetői úgy döntöttek, hogy betiltják az elektromos rollerek bérlését. A város két e-robogó üzemeltetőjének 30 napja maradt arra, hogy a járműveket kivonják a forgalomból – írta meg a CNN. Nicolas Reece, Melbourne polgármestere szerint az elmúlt időszakban a lakosok, kereskedők, turisták szó szerint könyörögtek, hogy vessenek véget a helyzetnek, hogy városuk ismét biztonságos legyen.

Melbourne 2022-ben kezdte bevezetni az rollereket, amikor a Victoria állam kormánya elindított egy kétéves próbaidőszakot, jelentések szerint a városban az elmúlt években átlagosan 7800 utazást tettek meg mikromobilitású járművekkel, ebből 6800-at e-robogókkal.

Ez a lehetőség 400 tonnával szorította vissza a város szén-dioxid-kibocsátását.

Ott vannak viszont a balesetek.

A Royal Melbourne Kórház 2023 decemberében kiadott egy jelentést, amely arról szólt, hogy egy baleset végződött halállal, és 256 rollerrel összefüggő balesetben megsérült embert kellett ellátniuk. A gyakran engedély nélkül bérelhetők járművek maximum 25 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhetnek.

A Lime, az egyik melbourne-i e-rollerbérlet üzemeltetője sajnálatos lépésnek minősítette a döntést. Szerintük világszerte felkarolják a közös e-rollereket.

A felsorolás mást mutat:

  • Párizs, 2023-ban megszavazta az elektronikus rollerek bérlésének betiltását.
  • Koppenhága 2020-ban betiltotta, majd a következő évben újra bevezette őket, de szigorú új szabályokkal.
  • Barcelona 2016 óta részlegesen betiltotta ezeket a város történelmi részein.
  • Londonban továbbra is tilos a magántulajdonban lévő e-rollerek közutakon való használata, de 2021 közepe óta három üzemeltetőnél zajlanak nyilvános próbaüzemek.
  • Róma kapcsolata az e-robogókkal 2022-ben vált kérdésessé, amikor új szabályokat kellett bevezetniük, a lakosság biztonsága miatt.

Rosszul tette, ha eddig így közlekedett az elektromos rollerrel

A korral nem haladó KRESZ szerint az e-roller segédmotoros kerékpárnak minősül, így lakott területen nem mehet a kerékpárúton. Erről itt olvashat bővebben >>>