A washingtoni külügyminisztérium közleményében azt írták: vízumkorlátozásokat vezettek be bizonyos Kreml által támogatott médiumokra vonatkozóan, amelyek befolyásgyakorlás fedőintézményeiként működnek, vagy ahhoz hozzájárulnak. 

Hangsúlyozzák, hogy a szankcióval sújtottak esetében az indok kizárólag gyalázatos, fedett befolyásgyakorlás, és nem híradás tartalma, vagy félretájékoztatás. A vízuminformációk bizalmas volta miatt az esetleges érintettek nevét az amerikai hatóságok nem hozzák nyilvánosságra.

Az amerikai adminisztráció intézkedést hozott több, az Egyesült Államokban is működő orosz médiumra vonatkozóan, köztük a Ria Novosztyi, a Russia Today, a TV-Novosztyi, a Ruptly és a Sputnik  esetében. Tájékoztatást kell adniuk a külügyminisztérium számára minden, az Egyesült Államokban számukra dolgozó munkatársukról.

A washingtoni külügyminisztérium emellett 10 millió dollárt is elérő nyomravezetői díjat ajánlott fel a RaHDit (Russian Angry Hackers Did It) néven ismert hacker-hálózat tagjairól szóló információért.

A csoportot felelősnek tartják több másik ország választásába való beavatkozásért, és az amerikai kormányzati hatóságok veszélynek minősítik a 2024-es amerikai választások biztonságára nézve.