Az Európai Unió migrációs és menekültügyi paktuma évtizedes politikai zsákutcát követően előremutató irányt ígér a migráció kezeléséhez – jelentette ki az Európai Parlament elnöke Brüsszelben csütörtökön.

A találkozó alkalmából tartott sajtótájékoztatóján Roberta Metsola közölte: az uniós migrációs paktum nem fog működni, ha a tagállamokra nehezedő legnagyobb migrációs nyomás pillanataiban „aláássuk azt, amit közösen felépítettünk".

A politikus szerint a paktum megvédi az EU határait, igazságos a védelemre jogosultakkal, de határozott az uniós maradásra nem jogosultakkal szemben.

Az uniós tartózkodásra jogosulatlanokkal kapcsolatban az EP-elnöke kifejtette: őket biztonságosan és gyorsan vissza kell küldeni a hazájukba, és amilyen keményen csak lehet, fel kell lépni az emberkereskedő hálózatokkal szemben – írja az MTI.

A máltai politikus szerint ide kell érteni az olyan „rosszindulatú államokat" is, mint Oroszország és Belorusz, amelyek – szavai szerint – hibrid fenyegetéseket alkalmaznak, kizsákmányolják a kiszolgáltatottakat és fegyverként használják a migránsokat az unió tagállamaival szemben.

Az EB bepöccent, de történelmet írna Orbán, ha elkezdené Brüsszelbe hordani a migránsokat

A magyar kormány kijelentései, miszerint önként és díjmentesen szállítaná át a szerb határon várakozó illegális bevándorlókat a belga fővárosba precedens nélküli esetet teremtene az unió történetében, mind diplomáciai, mind jogi szempontból nézve. Hogy megtudjuk, mi a válasza mind erre az uniónak, az Economx az Európai Bizottsághoz fordult, hogy hivatalos állásfoglalást kérjen a magyar kormány állításaival kapcsolatban.