Júniusban az elemzők által várt stagnálás helyett nőtt a munkanélküliség az euróövezetben, míg az Európai Unióban a májusival megegyező rátát regisztráltak – derült ki az Eurostat csütörtöki jelentéséből.

Az euróövezetben a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta júniusban 6,5 százalék volt a májusi (az összehasonlító statisztikák vezetésének 1995-ös kezdete óta) rekordalacsony 6,4 százalék után, az Európai Unió 27 tagállamának munkanélküliségi rátája pedig júniusban is a májusival megegyező 6,0 százalék lett.

Egy évvel korábban, 2023 júniusában az euróövezetben 6,5 százalékos, az EU-ban pedig 6,0 százalékos volt a munkanélküliség.

A spanyoloknál a legnagyobb munkanélküliség

A legnagyobb euróövezeti gazdaságok közül a legmagasabb munkanélküliségi rátát 

A legalacsonyabb arányt pedig Németországban (3,4 százalék) jegyezték.

Az Eurostat adatai szerint júniusban 13 millió 258 ezer munkanélküli volt az Európai Unióban, ebből az euróövezetben 11 millió 122 ezer.

Egy hónap alatt a munkanélküliek száma az EU-ban 52 ezerrel, az euróövezetben 41 ezerrel nőtt. A tavalyi adatokkal összevetve az EU-ban 188 ezerrel, az euróövezetben 81 ezerrel emelkedett a munkanélküliek száma .

A 25 év alattiak munkanélküliségi rátája az euróövezetben az előző havi 14,2 százalék után 14,1 százalék volt júniusban, az EU-ban pedig 14,4 százalékos rátát regisztráltak a májusi 14,5 százalékot követően.