A britek többsége új adókat vetne ki az egészségtelen ételeket vagy az ultrafeldolgozott élelmiszereket gyártó vállalatokra az elhízási válság kezelése érdekében.

A Guardian által ismertetett Ipsos-felmérés szerint a megkérdezettek 58 százaléka támogatná, hogy megadóztassák a magas cukor- vagy sótartalmú élelmiszereket előállító cégeket, a bevétel egy részéből pedig szegény családoknak vásárolnának friss gyümölcsöket és zöldségeket.

53 százalék támogatta azt is, hogy adót vessenek ki az ultrafeldolgozott élelmiszereket, például sonkát, kekszet és kenyeret előállító vállalatokra, a bevétel egy részét pedig ebben az esetben az alacsony jövedelmű háztartások jobb táplálkozásának elősegítésére fordítanák.

Az új kormánynak fel kellene bátorodnia az ilyen típusú közvélemény-kutatásokon, és meg kellene értenie, hogy ez az ötlet széles körű támogatást élvez, valamint valószínűleg jelentős egészségügyi előnyökkel járna. A lakosság alapvetően azt mondja: itt az ideje a kemény fellépésnek

– mondta az eredményekre reagálva a kutatást megrendelő alapítvány vezető politikai munkatársa és közegészségügyi szakértője.

Az elhízás a becslések szerint jelenleg évente mintegy 98 milliárd fontba kerül az Egyesült Királyságnak, ide értve a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatot (NHS) terhelő 6,5 milliárd fontos költségeket.

Viszlát, édes élet, összemennek a nyalánkságok is

Folyamatosan újabb termékek kerülnek fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) úgynevezett zsugorinflációs listájára.