Több mint 7 millió eurónyi értékben adtak át szerdán új létesítményeket a lettországi Adazi katonai bázison. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének keretén belül megvalósult projekt során egy új raktárat, sátorhelyiségeket, biztonsági kerítést és egy 7 millió euró értékű betonutat létesítettek.

A fejlesztések kivitelezése 2023-ban kezdődött és körülbelül egy év alatt fejeződött be.

A szalagátvágási ünnepségen részt vettek a Lett Nemzeti Fegyveres Erők, a NATO Multinacionális Lett Brigád, a NATO Északi Multinacionális Hadosztályparancsnokság és az Államvédelmi Katonai Létesítmények és Beszerzési Központ képviselői – írja az Euronews.

James Smith ezredes, a Kanadai Fegyveres Erők Lettországi Parancsnokságának parancsnoka szerint ez a projekt „csak egy újabb elkötelezettség a körülöttünk zajló esetleges agresszió elleni küzdelemben".

A fejlesztéseket elsősorban Kanada és Spanyolország finanszírozta – a két ország által e létesítmények építésébe eszközölt beruházások összege meghaladja a 7 millió eurót – Lettország az építési felügyeletet biztosította. Atis Svinka, a lett védelmi minisztérium parlamenti titkára szerint a beruházás célja

hogy az agresszor lássa, képességeink napról napra nőnek, és napról napra biztonságosabbá válunk. 

Új dandár

A kanadai finanszírozású, páncélozott járművek tárolására és karbantartására szolgáló létesítményeket a NATO többnemzeti, Lettországban állomásozó dandárjának a felállítását követően nyitották meg. Az új épületek a dandár harckocsiknak és más páncélozott járműveknek adnak majd otthont, és védett területeket biztosítanak a szükséges karbantartáshoz.

A dandár várhatóan novemberben hajtja végre első nagyszabású terepgyakorlatát, és demonstrálja a NATO magasabb parancsnoki struktúrájába való integrációját. 

A teljes harckészültséget 2026-ra tervezik.

A NATO Multinational Brigade Latvia keretországa Kanada, valamint a hozzájáruló nemzetek erői: Albánia, a Cseh Köztársaság, Dánia, Izland, Olaszország, Lettország, Montenegró, Észak-Macedónia, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia és Spanyolország. Várhatóan Svédország is csatlakozik az új lettországi NATO többnemzeti dandárhoz.

Litvániai fejlesztések 

Eközben a litvániai Ruklában is folyamatban van egy katonai bázis kialakítása. A Németország által finanszírozott, és a NATO-n keresztül megvalósított támaszpont egyike a Litvániában található két bázisnak, ahol német katonák állomásoznak.

Ez az elrettentésről szól, és Oroszországról. Egy német páncélos dandárt kell tudnunk itt Litvániában állomásoztatni, hogy biztosítsuk a nyugati nemzetek szabadságát

– mondta Harald Gante, a német tábori hadsereg parancsnoka.

Az itteni dandár mintegy 2000 katonának ad majd otthont, a harcjárművekkel együtt, és a tervek szerint 2027-ben válik teljesen működőképessé.