Olaf Scholz német kancellár és pénzügy-, valamint a gazdasági minisztere előzetes megállapodást kötöttek a 2025-ös költségvetés tervezetéről, elkerülve ezzel a kormány összeomlását.

Scholz hárompárti koalíciós kormányát hónapok óta megosztja, hogy lazítsanak-e a deficitkiadásokat korlátozó német alkotmányos adósságféken.

A jelenlegi kormánykoalíció pártjai együttesen mindössze a szavazatok 31 százalékát szerezték meg a júniusi EP-választáson, ezért a német kormány túlélése szempontjából kardinális kérdéssé vált, hogy képesek lesznek-e nagyobb összeütközés nélkül véglegesíteni a 2025-ös költségvetést – írja a Politico.

A stabilitás irányába mutat

Carina Konrad, az FDP frakcióvezető-helyettese szerint a megállapodás

jó jel az ország stabilitása szempontjából, mivel cselekvőképességet mutat a szövetségi kormány és  az alkotmánynak megfelelő költségvetést nyújtanak be.

A koalíció  baloldali pártjai – a szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek – a kiadási korlátozások lazítását támogatta, míg a fiskálisan konzervatív Szabad Demokraták (FDP) a szigorú kiadási szabályok fenntartását szorgalmazták.

A három koalíciós vezető: Scholz, Robert Habeck gazdasági miniszter és Christian Lindner pénzügyminiszter végül abban állapodott meg, hogy nem sértik meg az adósságféket, ehelyett egy számviteli trükközésre támaszkodva teljesítik a kormány kiadási prioritásait.

A kabinet nem számolja el a jövő évi költségvetésben a több tucat harckocsi beszerzését, így  a következő kormányra hárítják ennek a felelősséget.