A német kormány beleegyezett, hogy kizárja a Huawei kínai távközlési gyártót az 5G-hálózatokból, azonban a vártnál későbbre tolta a hatálybalépés időpontját. Az Olaf Scholz vezette kabinet képviselői a héten találkoztak a hálózatüzemeltetőkkel.

A megállapodás értelmében a Huawei, Kína vezető 5G-berendezésgyártója által gyártott alkatrészeket 2026 végéig tiltják ki az érzékeny törzshálózati infrastruktúrából, nem pedig 2025 végéig, ahogyan azt korábban tervezték – mondta két, a megállapodásra rálátó forrás a Politiconak.

A Huawei alkatrészeket  2026 vége helyett 2029 végéig kellene eltávolítani a rádió-hozzáférési hálózatokból.

Tobias Bacherle, a Zöldek törvényhozója felelőtlennek minősítette az engedményeket. A Bundestag-képviselő szerint a 2019 óta folyó tárgyalásoknak „nem igazán kellene még öt évig tartani".

A németek, Kína és az EU

Berlin korábban jóváhagyta az uniós szintű 5G biztonsági eszköztárat, amely 2020-ban intézkedéseket határozott meg a hálózatok közötti függőségek csökkentésé érdekében.  Ennek ellenére a német szolgáltatók nagymértékben támaszkodtak a Huawei-re a 4G és 5G hálózati infrastruktúra kiépítésében.

A Strand Consult tanácsadó cég 2022-es tanulmánya szerint a németországi 5G-felszerelés 59 százalékát kínai alkatrészek tették ki.

Ezzel a mostani döntéssel Berlin eloszlatta azon brüsszeli és washingtoni aggodalmakat, miszerint Németország húzza az időt a Huawei-hez fűződő kapcsolatok megszakításával kapcsolatban.

A német belügyminisztérium közölte, hogy nemsokára hivatalosan is befejeződik a Huawei-tilalom felülvizsgálata. 

Itt a Huawei válasza 

A cikkel kapcsolatban a Huawei eljuttatta lapunkhoz álláspontját, amelyet változtatás nélkül közlünk:

„Az elmúlt húsz évben a Huawei innovatív, biztonságos és megbízható távközlési berendezések szállítójává vált a német piacon. Nincs bizonyíték vagy eset arra vonatkozóan, hogy a Huawei technológiája kiberbiztonsági kockázatokat hordozna. Továbbra is konstruktívan és nyíltan működünk együtt az ügyfelekkel és partnerekkel, előmozdítjuk a kiberbiztonság javítását és fejlődését, valamint a mobilhálózatok kiépítését és a digitalizációt Németországban. A döntés következményeit felmérjük, és fenntartjuk a jogot az észrevételek megtételére”.

Emellett jelezték, hogy a német kormány döntése a kritikus infrasturktúraelemekre vonatkozik, a hálózat más elemeire nem.

A német kormánydöntésről itt a hivatalos közlemény (csak németül jelent meg).