Adókedvezményeket javasol a német kormány a külföldi munkavállalóknak a munkaerőhiány enyhítésére. Az Európai Unió legerősebb gazdaságaként emlegetett Németországban különösen a szakképzett munkaerőt várják külföldről. Különösen nagy hangsúlyt fektetnek az Indiából érkezők fogadására.

A tervezett adókedvezmény mértéke akár 30 százalék lehet, az első három évben bizonyos korlátokkal.

Rohan Shinde, logisztikai vezető szerint az adócsökkentés motiváló, bizonyára többen próbálnának Németországban munkát vállalni. A kormány javaslata több oldalról is kritikát váltott ki. Egy nagy szakszervezet és a vezető ellenzéki párt, a jobbközép Kereszténydemokrata Unió ellenzi a terveket – írja Euronews

Ez nem egyedi eset

Számos más európai ország is kínál adókedvezményt a külföldieknek. Portugália júliusban bejelentette, hogy újra bevezeti azt a programot, amely csökkenti az egyes keresett szakmákban dolgozó külföldiek adóját. Svédország adókedvezményeket ad a magas jövedelmű vagy a szakterületük kiemelkedő szakértőjének számító munkavállalóknak. Dánia is igyekszik magához vonzani a jól képzetteket. Ők a kutatókkal együtt körülbelül 33 százalékos adókulcsra jogosultak, míg az állampolgárok esetében ugyanez több mint 50 százalékos.