A három gyanúsított – egy orosz, egy örmény és egy ukrán – azért utazott Németországba, hogy információkat gyűjtsön egy külföldi hírszerző szolgálat számára – közölte a szövetségi ügyészség.

A szerdán letartóztatott triót azzal vádolják, hogy megfigyeltek egy ukrán személyt, valamint egy frankfurti kávézót, ahol a célpontjuknak kellett volna tartózkodnia. A szövetségi ügyészség nem árulta el, hogy a férfiak melyik ország hírszerző szolgálatának dolgoztak – számolt be róla a Politico.

Az európai kormányok és a kémelhárítók egyre jobban aggódnak a blokkban a kémkedés felerősödése miatt, amióta Moszkva 2022 elején teljes körűen megszállta Ukrajnát. Franciaországtól Bulgáriáig tömegesen utasították ki a gyakran diplomáciai álcával dolgozó orosz kémeket.

A múlt héten nyolc uniós ország külügyminisztere levélben kérte a blokk legfőbb diplomatáját, hogy korlátozzák az orosz diplomaták és családtagjaik szabad mozgását, hogy jelentősen szűkítsék az orosz ügynökök működési terét

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár emellett ígéretet tett az orosz kémek elleni kemény fellépésre, beleértve az orosz hírszerzőkkel szembeni szigorúbb korlátozások bevezetését a szövetség egész területén. A frankfurti letartóztatások napokkal azután történtek, hogy Észtország hat év börtönbüntetésre ítélt egy orosz egyetemi professzort, aki a Kremlnek kémkedett.