Németországban mintegy 18,6 millió nyugdíjas él – akik közül 2022 végén több mint 1,3 millióan vállaltak munkát. 

A Német Nyugdíjbiztosító statisztikái szerint 2022. december 31-én a nyugdíjkorhatárt elértek nagy része néhány órás munkát vállalt annak érdekében, hogy a kapott nyugdíj mellett kisebb összeget keressen. A kisebb összeggel beérők száma az adatok szerint egymilliót tett ki. Ezzel szemben meghaladta a 300 ezret azoknak a száma, akiknek kevés volt a minimális foglalkoztatás, és a hosszabb munkaidőt részesítették előnyben – írja a német Spiegel

Matthias W. Birkwald baloldali képviselő tűrhetetlennek nevezte, hogy Németországban a nyugdíjak átlagosan olyan alacsonyak, hogy sok nyugdíjas arra szorul, hogy tovább dolgozzon. A német kormány akkori válaszában szintén a Foglalkoztatáskutató Intézet (IAB) jelentésére hivatkozott, ami szerint a munka öröme, a céltudatosság és a más emberekkel való kapcsolat fontos motiváció az időskori munkavállaláshoz. Az anyagi motivációkat sokkal ritkábban említették.

A németországi nyugdíjasok legalább 35 év biztosítás után 2022-ben 1400 eurós (556 ezer forint) nyugdíjat kaptak a Német Nyugdíjbiztosítási Szövetség szerint.

Az összeg mindig egyéni, és függ a munkával töltött életszakaszban elért jövedelemtől és a nyugdíjpénztárba történő megfelelő befizetésektől. A hatályos jogszabályok szerint a nyugdíjkorhatárt fokozatosan 65-ről 67 évre emelik nyugdíjlevonás nélkül. Az 1964-ben vagy később születettek számára a nyugdíjkorhatár 67 év. 

Megvalósult a német egység a nyugdíjrendszerben

Több mint három évtizeddel az újraegyesítés után először emelkedik azonos mértékben a keletnémetek és a Németország nyugati részén élők nyugellátása.A teljes cikket IDE kattintva olvashatja.