A kínai klímaprojektek célja az volt, hogy segítsenek az olajvállalatoknak teljesíteni az EU üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó célkitűzéseit, amelyek előírják számukra, hogy üzemanyagaikat környezetbarátabbá tegyék.

A vállalatok általában növényi alapú bioüzemanyagok használatával vagy „upstream kibocsátáscsökkentési” (UER) projektekkel igyekeznek elérni a kitűzött célokat. Az UER-projektek lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy olyan kezdeményezések finanszírozásával szerezzenek krediteket, amelyek az olajkitermelés során csökkentik a kibocsátást, például a gázfáklyázás leállításával – írja a Reuters

Az ügynökség szabálytalanságokat tárt fel nyolc olyan kínai éghajlatvédelmi projektben, amelyeket olajvállalatok finanszíroztak a CO2-kreditek megszerzése érdekében.

Több mint egy évvel ezelőtt kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy e projektek némelyike valóban létezik-e, illetve megfelel-e az előírt előírásoknak. Az ügy bírálatokat váltott ki a bioüzemanyag-gyártók részéről, akik szerint igazságtalanul hátrányos helyzetbe kerültek az olcsóbb, de megkérdőjelezhető UER-projektek miatt.

A nyolc projektjóváhagyási kérelem közül hetet visszavontak, miután jogi és technikai problémákra mutattak rá. Az ügynökség most további 13 projektet vizsgál.

Ezeket a vitatott szén-dioxid-krediteket, amelyek 2018 óta kaphatók, várhatóan 2025-ig fokozatosan megszüntetik. Az összesen 21 vizsgált projektből csak ötnél adtak teljes körű jóváhagyást a helyszíni vizsgálatokra.

A pénzügyi hatás még nem tisztázott, de szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a kérdés költségei magasabb üzemanyagárakat eredményezhetnek a fogyasztók számára.