Jelenleg az árvíz a legnagyobb veszélyforrás Európa számos országában, így Magyarországon is. Az emberiségnek egyre inkább hozzá kell szoknia a szélsőséges természeti tényezőkhöz.

Az ingatlan.com cikke szerint azonban már vannak eszközeink, amelyek egyre kifinomultabb megoldásokat eredményeznek és emberéleteket mentenek.

New Yorkban például drónokat teszteltek a vészhelyzeti kommunikáció javítása érdekében, hogy a természeti csapások sújtotta területeken tájékoztathassák a lakosságot. Még 2021-ben az Ida hurrikán idején az özönvíz miatt tizenegy ember fulladt meg a metropoliszban. A hirtelen áradások miatt ugyanis az alagsori lakások gyorsan megtelhetnek, ami akár emberi életeket is veszélyeztethet.

A városvezetés ezért kísérletképpen augusztus elején drónrendszer segítségével figyelmeztette a lakosokat a közelgő vihar okozta esetleges áradásokra.

A drónok képesek voltak meghatározni az árvízveszélynek kitett területeket és üzeneteket eljuttatni a lakosokhoz. Az információk emellett eljutottak a közösségi médiumokba is, így New Yorkban több mint 2000 közösségi alapú szervezetet értek el, például olyan csoportokat, akik időseket, fogyatékkal élőket és más hátrányos helyzetű lakosokat szolgálnak ki.

Európában a Munipolis online platform egy új, katasztrófatérkép nevű funkciót vezetett be, amelyet a lakosok és az önkormányzatok mellett a válságkezelő csapatok és a különböző szolgálatok is folyamatosan nyomon tudják követni.

Csehország mellett az alkalmazást már Magyarországon is több, az árvíz által veszélyeztetett település használja.

Az alkalmazás segítségével az önkormányzatok megoszthatják az adatokat, fotókat az integrált mentőszolgálatok operatív egységeivel, gyorsítva, pontosítva és közvetlenné téve ezzel a helyi hatóságok és a szolgálatok közötti együttműködést.

Az alkalmazással a felhasználók fényképet készíthetnek, amelyet egy kísérőszöveggel és automatikus GPS-koordinátákkal, időbélyeggel együtt el tudnak küldeni a közös platformra. Ugyanezen a rendszeren a lakosság is értesíthető, akár applikáción keresztül, akár e-mailben vagy sms-ben, ami lehetővé teszi a gyors és tömeges tájékoztatást.

Emellett válsághelyzetben az önkormányzatok önkéntes csoportokat is igénybe vehetnek, illetve gyors, azonnali felméréseket is tudnak indítani, rákérdezve a lakossági igényekre, így a polgármesterek gyorsan azonosíthatják azokat a területeket, ahol a legnagyobb szükség van segítségre, és hatékonyan koordinálhatják a mentőegységeket és az önkénteseket.

Bevetik a vaskapukat, hogy mentsék az Országházat

Az Országgyűlés Hivatala gépész művezetője bemutatta azt a két vaskaput, amelyeknek az a feladata, hogy ne árassza el a Duna a Parlament épületét.