Rachida Dati francia kulturális miniszter azt javasolta, hogy az ország egyik leglátogatottabb műemlékébe, a Notre-Dame-székesegyházba belépődíjat vezessenek be, hogy ezzel finanszírozni lehessen más vallási épületek karbantartási költségeit is – írja a Euronews.

Franciaország egyre súlyosabb válsággal néz szembe az elöregedő vallási építményei miatt, amelyek közül sokat elhanyagoltak a rá fordítandó pénz hiánya miatt. Országszerte több száz templom szorul sürgős javításra, és a részleges összeomlás vagy a lebontás veszélye fenyegeti őket, köztük a párizsi Saint-Sulpice-t, a marne-i Notre-Dame de l'Épine-t és a Saint-Denis-i bazilikát.

A Notre-Dame belépődíjával meg lehetne menteni az összes franciaországi templomot

 – állítja Rachida Dati egy szerdán megjelent interjúban.

Dati állítólag azt javasolta a párizsi érseknek, hogy a turistáknak 5 eurós belépődíjat írjanak elő a székesegyházba való belépéshez. A miniszter azt reméli, hogy a díjszabással évente 75 millió eurót tudnának összegyűjteni.

A javaslatot Bruno Retailleau francia belügyminiszter is támogatta.

Rachida Dati 2026-tól a nemzeti műemlékek és múzeumok árképzését is módosítani szeretné, mondván, hogy az EU-n kívülről érkező látogatóknak többet kellene fizetniük, mint a francia látogatóknak, hogy finanszírozni lehessen nemzeti örökségük felújítását.

A Notre-Dame-székesegyház december 7-én nyitja meg újra kapuit, miután a 2019-ben egy pusztító tűzvész után közel öt évig tartott az újjáépítése.

Pánikolnak a franciák, megcsalják őket a turisták

Spanyolország 2040 körül már évente 115 millió külföldi turistát fog fogadni, és e gyors növekedés révén megelőzi Franciaországot. A Braintrust tanácsadó cég szerint Spanyolország az idén meghaladja a 91 millió külföldi utazót, akik mintegy 125 milliárd eurót hagynak náluk. A növekedések a következő évtizedekben is folytatódni fognak.
Bővebben--->