Érzékeny témáról indul vita a németeknél, ahol a pártok már a 2025-ös szövetségi parlamenti választásokra készülnek.

A jelenlegi felmérések szerint az új német kormányról döntő szavazáson erős favorit lehet a legnagyobb ellenzéki párt, a kereszténydemokrata CDU Unió, amely felvetette: ha átveszik a kormányzást Olaf Scholz koalíciójától, a nyugdíjkorhatár gyors emelése következhet.

Németországban a társadalombiztosítási járulékköteles szakmákban dolgozóknak 63 éves kortól van lehetőségük nyugdíjba vonulni, de évente két hónappal emelkedik a jogosultsági korhatár, amelynek 2031-re el kell érnie a 67. életévet.

A CDU szerint viszont ez már nem állja meg a helyét, hamarabb kell szigorítani, hogy a szépkorúak tovább maradjanak a munkaerőpiacon, cserébe adómentes lehet a jövedelmük. 

Eltörölnék a korkedvezményt

Gitta Connemann, a CDU középosztálybeli szövetségének elnöke szerint „alkalmazkodni kell a várható élettartamhoz”, ezért kormányra kerülésük esetén már a soron következő törvényhozási időszakban döntenének a szigorításról.

A vasárnapi Frankfurter Allgemeine Zeitunggal közölte: tervezett programjuk alapvetően megreformálná a mintegy 21 millió német nyugdíjast érintő rendszert, mert szerinte most „azok szenvednek leginkább, akik kizárólag a törvényes nyugdíjtól függenek”.

Ezért eltörölnék a korkedvezménnyel igénybe vehető nyugdíjazást is, de minimum csökkentenék a juttatást azoknál, akik jelenleg a tartós biztosításukkal a normál korhatárnál két évvel korábban tehetik le a munkát – írja a Deutschlandfunk.

Tehermentesítenék az államot

A CDU reformterveinek hátterében egyfelől a költségvetés bizonytalansága áll, szerintük ugyanis az állami vagyonalapból a jövőben már nem lehet finanszírozni az 1950-es és az 1960-as években született baby boom korosztály nyugdíjait. 

Aki dolgozott és járulékot fizetett, annak többet kell kapnia, mint azoknak, akik nem, de jár nekik a törvényes alapnyugdíj. Ezért az alacsony jövedelműek állami támogatása mellett a nagyobb keresetűek esetén a magánnyugdíjbiztosítások mögött álló tőkefedezeti rendszert kell erősíteni – vélekednek.

Másik fontos érvük, amiért szigorítanának az állami rendszeren, hogy az idősebb német munkavállalók hozzájáruljanak a szakképzett munkaerőhiány kezeléséhezidézi a Ruhr24 hírportál.

Elértéktelenednek a nyugdíjak

A nyugdíjak összege azért is érzékeny téma a németeknél, mert tanulmányok szerint a demográfiai változások és az infláció egyre nagyobb nyomást gyakorol az időskori jövedelmekre.

A Német Vagyonteremtési és Öregségi Biztonsági Intézet (DIVA) friss elemzése például kimutatta, hogy bár a nyugdíjak nominálisan emelkedtek az elmúlt években, ez az áremelkedéseket nem tudta teljesen ellensúlyozni.

Olyannyira csökkent 2021 és 2023 között a német nyugdíjak vásárlóereje, hogy ha a jövőben az infláció vissza is tér a mérsékelt két százalékra, és a juttatást évente ennek megfelelően módosítják, a szépkorúak nem számíthatnak a veszteségek megtérülésére a következő évtizedekben – áll a kutatásban, amely szerint a mai 45 évesek nyugdíja húsz év múlva akár 40 ezer euróval is kevesebbet érhet.