Nemzetközi összehasonlításban Szardínián különösen hosszan élnek az emberek, kiváltképp a sziget úgynevezett „kék zónájában”: Ogliastra, Barbagia di Ollolai és Barbagia of Seulo településeken, ahol gyakori, hogy a száz évet betöltő lakók is aktív részt vesznek a társadalom életében.

Giovanni Mario Pes, a sokáig tartó élet kutatója elárulta:  a genetika is befolyásolja az életünk hosszát, de az eltérő génfelépítés az élettartamban mutatkozó különbségeknek csak a 20-25 százalékáért felelős – írja a CNBC.

A többit az életmódbeli szokások határozzák meg.

Ezért a kutató szerint érdemes tanulni a  szardíniai idősek által fenntartott kulturális hagyományokból és életmódbeli szokásokból, amelyek minden társadalom számára példaként szolgálhatnak.  

Pes szerint négy kulturális sajátosságnak köszönhető a „kék zóna" lakóinak hosszú és boldog az élete:

  1. Mozgáskultúra – az itt lakók  a hétköznapi feladataik elvégzése közben folyamatosan mozgatják a testüket, ráadásul Szardínia dombos tája kifejezetten kedvez a sportos életnek. 
  2. Gasztronómia – a szardíniaiak „friss, házias ételeket esznek”. A többség helyben termesztett alapanyagokból készülő, egyszerű, szezonális ételkombinációkat fogyaszt. Húst csak havonta négy-öt alkalommal kerül az asztalra, fehérje szükséglet nagy részét bab evéssel elégítik ki.
  3. Nyugdíjas évek – a szardíniai idősek a társadalom aktív, megbecsült tagjai maradnak. Itt nem jellemzőek az elszigeteltségben töltött nyugdíjas évek. 
  4. Spirituális élet –  Szardínia idősebb lakói jellemzően vallásosak. A vonatkozó kutatások szerint az ima és a spiritualitás a kor előrehaladtával hozzájárulhat az élet elégedettséghez.