A francia nemzeti múzeumi hálózat informatikai rendszerét, amely nagyjából 40 múzeumot foglal magában, vasárnap zsarolóprogram-támadás érte – közölte a párizsi ügyészség, hozzátéve, hogy a francia rendőrség kiberbűnözés elleni részlege nyomozást indított.

Ehhez a hálózathoz tartozik a Grand Palais, a Párizs szívében található kiállítóterem és múzeum, amelyet sporthelyszínként alakítottak át a 2024-es párizsi nyári olimpiai játékok vívó- és taekwando-versenyeinek megrendezésére. A 2024-es olimpiai játékok eseményeinek megrendezésére nem állapítottak meg semmilyen hatást – közölte az ügyészség.

Gabriel Attal leköszönő francia miniszterelnök a múlt héten azt mondta, hogy az olimpia első napjaiban 68 kibertámadást hiúsítottak meg, amelyek közül kettő az olimpiai helyszíneket célozta meg.

A kibertámadásokra már a játékok előtt is számítottak, a francia kiberbiztonsági ügynökség (ANSSI) az elmúlt két évben készült az eseményre, behatolásteszteket végzett és felhívta a figyelmet a veszélyre.

„Számunkra nem az a cél, hogy az olimpia alatt bekövetkező támadások 100 százalékát blokkoljuk. A cél az, hogy a biztonsági szint emelésével a támadások nagy részét blokkoljuk” – mondta Vincent Strubel, az ANSSI igazgatója még áprilisban a Politicónak

Az olimpia kezdete óta a kulcsfontosságú francia infrastruktúrát ért egyéb támadások között volt egy összehangolt gyújtogatás az ország vasúthálózata ellen a megnyitó ünnepség napján, és egy jelentős szabotázsakció az üvegszálas hálózat ellen néhány nappal később. Mindkét incidens kivizsgálása folyamatban van.