Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Donald Trump közeli szövetségese, aki csütörtökön látogatást tett a volt elnöknél, azt írta az X-en: "Gondolataim és imáim az elnökkel vannak ezekben a sötét órákban".

A világ vezetői megdöbbenésüket és aggodalmukat fejezték ki, miután szombaton lövések dördültek egy pennsylvaniai Trump-gyűlésen.

„Sarát és engem sokkolt a Trump elnök elleni nyilvánvaló támadás. Imádkozunk a biztonságáért és gyors felépüléséért” – írta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az X közösségi médiaplatformon. 

Sir Keir Starmer brit miniszterelnök azt írta az X-en, hogy „megdöbbentették a sokkoló jelenetek Trump elnök gyűlésén, és a legjobb kívánságainkat küldjük neki és családjának”. 

„A politikai erőszaknak semmilyen formában nincs helye társadalmunkban, és gondolataim a támadás minden áldozatával vannak” – tette hozzá Starmer. 

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök azt írta: „a Trump volt elnök mai pennsylvaniai kampányrendezvényén történt incidens aggasztó...a demokratikus folyamatban nincs helye az erőszaknak...megkönnyebbülten hallom a híreket, hogy Trump volt elnök már biztonságban van”. 

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök „felháborodott” a lövöldözés miatt, és hangsúlyozta: „Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a politikai erőszak soha nem elfogadható...Gondolataim Trump volt elnökkel, az eseményen résztvevőkkel és minden amerikaival vannak”.

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök így fogalmazott: „A Donald Trump volt elnök elleni támadást a demokrácia és a politikai párbeszéd minden védelmezőjének hevesen vissza kell utasítania. Amit ma láttunk, elfogadhatatlan”. 

Javier Milei argentin elnök azt írta: Trump egy olyan „káros merénylet áldozata, amely veszélybe sodorta az ő és több száz ember életét”.