A miniszterelnök sajtófőnöke szűkszavú közleménye szerint 

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök este - békemissziója következő állomásaként - tárgyalást folytatott Donald Trumppal, az Egyesült Államok korábbi elnökével.

A floridai Mar-a-Lago-ban lezajlott megbeszélésen a béke lehetőségeiről volt szó - idézi az MTI a közleményt.  

A találkozóról a kormányfő is csupán két mondatot írt ki közösségi oldalára:

Tárgyalás Trump elnök úrral a békéről. A nap jó híre: ő meg fogja oldani!

Az Orbán Viktor által békemissziónak nevezett utazássorozat ötödik állomása volt a Donalt Trumppal folytatott megbeszélés.

Az nt-tv.de német hírportál beszámolója szerint az észak-atlanti szövetség vezetőinek  washingtoni találkozóját záró NATO-Ukrajna Tanács ülésén már Szijjártó Péter képviselte a miniszterelnököt.

A külgazdasági és külügyminiszter az ülésről beszámolva Facebook-oldalán hangsúlyozta, hogy
Ukrajna NATO-tagsága továbbra sem jöhet szóba, ugyanis ez a közvetlen összetűzés veszélyével járna Oroszországgal.
Szijjártó Péter közölte azt is:

zárónyilatkozatot ugyan Magyarország aláírta, de csak úgy volt hajlandó elfogadni, hogy abban szerepel: Ukrajna esetleges jövőbeli csatlakozásáról egyhangúsággal kell dönteni, tehát minden egyes tagállamnak hozzá kell ehhez járulnia.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Ukrajna NATO-ba történő meghívása most sem történik meg, a tagságról effektíve nem lehet szó. Persze itt vagyunk, és a kommunikációban mindenki el fogja mondani, hogy ez ennyire fontos - írta a bejegyzésében.

Az ukrán elnök megértését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna addig nem lesz tagja a NATO-nak, amíg területén háború zajlik. Volodimir Zelenszkij erről csütörtökön Washingtonban Jens Stoltenberg, NATO-főtitkárral közös sajtótájékoztatóján beszélt a NATO-Ukrajna Tanács ülése előtt. Az ukrán államfő azt ígérte: Kijev mindent megtesz a jövőben is annak érdekében, hogy amikor annak eljön a napja és meghívást kap a NATO-tól, a taggá válás megtörténhessen. Egyben erős megszövegezésnek nevezte a NATO-csúcstalálkozó szerdán elfogadott nyilatkozatában szereplő szavakat az ukrán taggá válási folyamat visszafordíthatatlanságáról. Az ukrán elnök kérdésre válaszolva azt mondta, hogy nem tudott Orbán Viktor magyar miniszterelnök moszkvai, majd pekingi látogatásáról, amelyek a Kijevben történt találkozójukat követték - jelentette az MTI.