Nehéz úgy barátokat szerezni, ha valakiből az önzés árad – mondta Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter a Visegrad Insight portálnak adott interjújában.

Sikorski kíváncsi rá, hogy milyen gyümölcse lesz Orbán Viktor moszkvai és pekingi útjainak, amelynek PR-szempontból kétségtelenül volt hozadéka. Ám ezzel együtt elszigeteltnek tűnik, amikor éppen ő kér szolidaritást Európától például az olajellátás kérdésében. A lengyel külügyi tárca vezetője itt arra utalt, hogy Magyarország az Európai Uniótól kért segítséget miután Ukrajna leállította a Lukoil kőolajszállításait.

Sikorski szerint nehéz lenne kijelenteni, hogy a Moszkva és Brüsszel közötti magyar egyensúlyozás növeli Magyarország befolyását, viszont

helyette mindenki mást irritál

– tette hozzá.

A lengyel vezetés nem engedné, hogy kínai rendőrök járőrözzenek Varsó utcáin – szúrt oda Sikorski, hozzátéve, hogy mindenki úgy éli meg a szuverenitását, ahogy jónak látja.

„A sok ember az nemcsak sok haszon, de sok probléma is”

– indokolta még tavasszal Orbán Viktor, hogy miért van szükség kínai rendőrökre. A miniszterelnököt a Telex stábja csípte el a Mol-toronynál, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt.
„Arról van szó, hogy el fogják reményeink szerint árasztani a legnépszerűbb magyarországi turisztikai célpontokat a kínaiak, hiszen már most is szinte megszámlálhatatlan repülőjárat érkezik hetente Magyarországra. És szükségünk van olyan emberekre, kínai rendőrökre, akik beszélnek kínaiul.” 
A miniszterelnök igyekezett azzal nyugtatni, hogy „mi mindig, mindenkivel szemben meg tudjuk védeni a magyar nemzetbiztonsági érdekeket. Ez a helyzet Kínával is.”

Úgy látja, a nyugati politikai elit gondolkodása fokozatosan elorosztalanodik, senki nem beszél többé az Oroszországgal folytatott kereskedelem politikai átalakulásban játszott szerepéről. Azt is hangsúlyozta, hogy a nyugatnak meg kell mutatnia a globális dél számára, hogy a gyarmatosítást egyes fehérek is folytathatják más fehérekkel szemben, de az európai gyarmatosítás ideje lejárt, és senki nem támogathatja az orosz birodalom helyreállítását.

„Ha egyetértünk abban, hogy Putyin egész Európára veszélyt jelent, mert halálosztagokat küld Európába, gyújtogatókat toboroz, akik pusztítást terjesztenek Európa-szerte; kiberhálózatokat támad, nukleáris fegyverekkel fenyeget, energiazsarolást alkalmaz, menekülteket küld a határra, az nem csak Lengyelországra nézve fenyegetés” – mondta a miniszter.

Úgy vélte, hogy a fenyegetés ellen irányuló lépések finanszírozásán osztozniuk kell a tagállamoknak, erőfeszítéseim tehát az Európai Békekeret növelésére irányulnak. Ahogy a neve is sugallja, ez az Európai Unió védelmi költségvetése, amelyet a GDP arányában finanszírozunk. Ebből az alapból a fegyveres erők korszerűsítését célzó kifizetéseket Magyarország blokkolja ezért széles körben bosszúságot okoz – mondta Sikorski. 

Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn azzal vádolta Lengyelországot, hogy a legszemforgatóbb politikát folytatja egész Európában és közvetítőkön keresztül üzletel Oroszországgal. Az Index összefoglalója szerint a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy ennél még a franciák is jobbak: ők is vesznek orosz gázt, de ők nem oktatják ki Magyarországot.

Másnap Władysław Teofil Bartoszewski külügyminiszter-helyettes amellett, hogy cáfolta az állítást, és azt javasolta, hogy

Magyarország lépjen ki az EU-ból, és hozzon létre helyette egy másik uniót Putyinnal „Nem üzletelük Oroszországgal, ellentétben Orbán miniszterelnökkel, aki a nemzetközi társadalom peremére szorult, mind az Európai Unióban, mind a NATO-ban” – mondta a lengyel Business Insidernek.

A miniszterhelyettes nem érti, hogy Magyarország tagja olyan közösségeknek, ahol Orbán Viktor szerint ennyire mostohán bánnak vele. Feltette a kérdést, Orbán miért nem alapít egy új szövetséget Putyinnal és a többi tekintélyelvű országgal?

Ha nem akarsz klubtag lenni, kiléphetsz

– fogalmazott.

„Blokkolja az Ukrajnának nyújtott katonai segélyünk uniós visszatérítését, és azt mondja, hogy továbbra is blokkolni fogja. Régen volt egy mondás: lengyel, magyar, két jó barát, de itt most veszekedés van a családban.”

 – zárta Bartoszewski.

Nincs vége a kardcsörtetésnek 

„Orbán Viktor miniszterelnök Lengyelország elleni támadása után egyre fontosabbá válik az Európai Uniós Ügyek Bizottságának elnökeinek a magyar elnökség első hetei miatti aggodalmát kifejező levele”  – írta Bogdan Klich lengyel kormánypárti képviselő.

A Polgári Platform szenátora az X platformon adta hírül, hogy a finn, német, litván, lett, luxemburgi és észtországi kollégáival levelet írtak az Európai Ügyek Bizottsága magyar elnökének, Tessely Zoltánnak. Az írásban mély aggodalmuka fejezi ki „a magyar EU-elnökség első három hetéről, mondván, hogy az alapvető elveket is figyelmen kívül hagyja.

„A magyar miniszterelnök a soros elnökség első napjait hidak építése helyett az európai partnerek provokálására használta, saját érdekeit helyezve előtérbe”  – áll a levélben.

A levél szerzői hangsúlyozták, hogy az EU Tanácsának aktuális elnöksége nem tölt be hivatalos külpolitikai szerepet, az európai külpolitikáról a tagországok kormányai közösen döntenek. „Az uniós szerződések egyértelműek: az Európai Uniót külföldön az Európai Tanács elnöke és az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője képviseli" – írták.

A levélben nem rejtettek véka alá, hogy Orbán Viktor moszkvai és pekingi útjait nem fogadták kitörő lelkesedéssel:

„A magyar miniszterelnök folyamatosan gyengíti az Európai Unió pozícióit, és megnehezíti az ukrajnai béke megteremtését. Az orosz elnök háborús céljainak nyilvános propagálása és békemissziónak titulálása elfogadhatatlan támogatása az agresszornak”  – hangsúlyozták.

Ha a magyar kormány továbbra is trollkodja európai partnereit, az hosszú távon saját nemzeti érdekeit sérti


Az európai kormányok elveszítik a hitüket abban, hogy a magyar kormány céljai összhangban vannak bármilyen európai érdekkel. Ez nagymértékben sérti a magyar EU-elnökség céljait
– jegyezték meg a levél szerzői.

Szijjártó szerint fáj az igazság

 A lengyel-magyar testvériség megőrzésének szándékával hosszú ideig tűrtük a mostani lengyel kormány provokációit és képmutatását,

mostanra azonban betelt a pohár.


– fakadt ki Szijjártó Péter a lengyel külügyi államtitkár szavaira a Facebookon. A külgazdasági és külügyminiszter úgy folytatta: Miközben ugyanis a mostani lengyel kormány azért bírál és vádol minket, mert Oroszországból importálunk – az ország működtetéséhez elengedhetetlenül szükséges – kőolajat, addig ha jól megnézzük az egyik legnagyobb orosz oljaipiari vállalat vásárlóinak listáját, akkor azon bizony ott talaljuk a lengyeleket is. 

Ezzel nem is lenne semmi baj, mert az energiaellátásnak végső soron fizikai alapjai vannak, viszont ha ez már így alakult, akkor nem kellene képmutatónak lenni és nem kellene másokat vádolni.