A Prágában megtartott rendezvényen von der Leyen mellett Petr Pavel cseh államfő is részt vett, aki bár beszédében egyszer sem mondta ki Magyarország miniszterelnökének nevét, érzékelhetően neki is üzent.

Legalábbis erre hívta fel a figyelmet szemléjében a 444.hu, akik azt írták, Von der Leyen úgy kezdte beszéfét, hogy az jelenti az új realitást a mai Európában, hogy nem csupán földrajzilag, de stratégiailag is kiemelt Közép-Európa a kontinens jövője szempontjából.

Dicsérte a cseh és a lengyel gazdaságot, hozzátéve, hogy sokat tanulhatna az EU nyugati része a versenyképesség terén a keleti tagországoktól.

Ezután az elnök azzal folytatta: akadnak a blokkban olyan politikusok, ráadásul a szóban forgó régióban, akik nem a megszálló, hanem a megszállt országot okolják a háború kitöréséért, vagyis nem Putyin hatalomvágyát, hanem Ukrajna sóvárgását a szabadság iránt.

Ezután a Bizottság elnöke a következő mondattal folytatta: „hibáztatták valaha a magyarokat a szovjetek 1956-os inváziójáért? Hibáztatták valaha a cseheket a szovjet elnyomásért 1968-ban?”

Ezt követően azt is hozzátette, hogy bár sokféle nyelvet beszélnek az európaiak, egyikben sem szinonimája a békének sem a megadás, sem pedig a szuverenitás a megszállással, ezért akik amellett érvelnek, hogy hagyjanak fel Ukrajna támogatásával, azok a megbékítés és az megtámadott ország alávetettségét szorgalmazzák.

Elbukhatja nagyszabású tervét Ursula von der Leyen

A jelek szerint nem tudja megteremteni a nemek közti egyensúlyt az uniós vezetői posztok tekintetében az Európai Unió végrehajtó testületének első női elnöke. Sőt, a helyzet vélhetően sokkal rosszabb lesz, mint eddig volt. Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.