A magyar soros elnökség megkezdése óta Orbán Viktor miniszterelnök első hivatali útja Kijevbe vezetett, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel egyeztessen a háború rendezése és a kétoldalú kapcsolatok megtárgyalásáról. A magyar kormányfő látogatásának előestéjén bejelentette az „első lépéseket" az ukrajnai béke előmozdítására, magát a keddi találkozót pedig azzal magyarázta, hogy a magyar elnökség az Európai Unió előtt álló kihívások, elsősorban a béketeremtés megoldására törekszik.

A két ország vezetője a 2019 óta tervezett, ezúttal ténylegesen megvalósuló legmagasabb szintű egyeztetést követő sajtótájékoztatón számolt be a részletekről: a diplomáciai látogatás fontos lépés volt a hosszú időn át felhalmozódott problémák megoldásában, illetve egy minden kérdést rendező kétoldalú megállapodás megszületésének kövezték ki az útját - tudósított a European Pravdaukrán lap.

Volodimir Zelenszkij a sajtótájékoztatón megerősítette a kapcsolatok normalizációjára tett kísérletet:

A megvitatott kérdések egy az államkapcsolatainkat szbályozó kétoldalú megállapodás alapjául szolgálhatnak a jövőben

– jelentette ki.

Orbán Viktor is úgy véli, hogy a tárgyalások közelebb vitték a két országot egy új megállapodás esetleges aláírásához. Ezen felül megjegyezte, hogy Magyarország kész támogatni az ukrán gazdaság modernizációját, és segíteni kívánja Ukrajnát az Európai Unió Tanácsának elnöksége alatt is.

Minden jót kívánok Ukrajnának, és Magyarország elnöksége alatt mindenben segítünk Önöknek.

– fogalmazott. „Javítani akarjuk országaink kapcsolatait, és egy globális együttműködési megállapodást aláírni Ukrajnával, hasonlóan a többi szomszédunkkal kötött megállapodásokhoz” – tette hozzá a magyar kormányfő, a látogatást pedig a következő Facebook bejegyzéssel indokolta:

A magyar elnökség célja, hogy hozzájáruljunk az Európai Unió előtt álló kihívások megoldásához. Első utam ezért Kijevbe vezetett. 

Magyarországon élő ukránokkal kapcsolatban bejelentette, hogy örömmel fogadta Volodimir Zelenszkij kezdeményézését, hogy legyen ukrán iskola Magyarországon. Ennek a finanszírozását a magyar állam vállalja, és annyi iskolát fognak majd működtetni, amennyire szükség van. Ha egyet, akkor egyet, ha tízet, akkor tízet – folytatta.

Zelenszkij elnök a Twitteren osztott meg egy videót a vezetők közötti, angolul zajló tárgyalásról. A bejegyzés szövege, amiben felhívja a figyelmet arra, hogy 12 éve járt utoljára a magyar miniszterelnök Ukrajnában, így szól:

Ma arról fogunk beszélni, hogy miként hozhatjuk közelebb az igazságos és tartós békét. Köszönöm Magyarországnak, hogy részt vett a Békecsúcson, és támogatta a záróközleményt. Ebben a formában történő együttműködésünk valóban hozzájárul a háború végéhez.

A felvételen az látszik, hogy Orbán Viktort többek között politikai igazgatója, Orbán Balázs, Bóka János, az európai ügyekért felelős miniszter, Bíró Marcell, a kormányfő nemzetbiztonsági főtanácsadója és Íjgyártó István, a kijevi magyar nagykövet is elkísérte.

„Sok mindent megtettünk ezért a látogatásért"

Telegram-csatornáján Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője úgy fogalmazott, hogy „sok mindent megtettünk ezért a látogatásért. Fontos, hogy beszéljünk Európa jövőjéről, a biztonságról, a nemzetközi jogról és a békeformuláról.”

A sajtótájékoztató Orbán Viktor Youtube csatornáján is megtekinthető:

Moszkva is megszólalt

Már a Kreml részéről is érkezett reakció:

Orbán nem a nemzeti, hanem a brüsszeli érdekeket képviseli Kijevben

– az Orosz Föderáció álláspontja szerint. Az Interfaxnak adott interjújában Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője azt mondta: „Semmit sem vár Orbán Viktor kijevi útjától a Kreml”, majd megerősítette, hogy a magyar féllel nem cseréltek információt azelőtt, hogy a miniszterelnök Ukrajnába látogatott. A szóvivő szerint a magyar miniszterelnök a kijevi látogatással csak a soros elnökséggel járó kötelezettségeknek tett eleget.

Orbán közvetítene Oroszország és Ukrajna között

A magyar kormányfő fel fogja ajánlani, hogy egyfajta mediátori szerepkörben közvetítsen Moszkva és Kijev között a szakértő szerint. Itt olvashat bővebben a látogatás hátteréről. >>>

Gyors tűzszüntet sürget Orbán

Az is kiderült, hogy a tárgyalás során határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Orbán Zelenszkijtől az MTI állítása szerint, azonban a pontos időpontot nem közölték a sajtóorgánumokkal. A magyar kormányfő legújabb Facebook bejegyzésében újabb összeállítást osztott meg a kijevi látogatásról. Hansúlyozza, hogy a béke kérdése nem csak Ukrajnának, hanem egész Európának fontos, majd arról beszél, hogy

a békekezdeményezések hosszú időt vesznek igénybe, a nemzetközi diplomácia szabályai lassúak és komplikáltak, ezért az ukrán elnököt a sorrend megfordítására kérte: arra, hogy egy gyors, határidőhöz kötött tűzszünettel felgyorsítsák a béketárgyalásokat.

Minderről az Európai Tanácsának tervez jelentést készíteni, ami alapján megszülethetnek a szükséges európai döntések.

Hazai vélemények

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete így reagált az X-en az eseményre:

Örömmel látjuk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Kijevbe utazott, hogy felvegye a kapcsolatot Ukrajna vezetésével. Haladás

– jelentette ki Pressman.

Az MSZP sajtóközleményt adott ki a magyar-ukrán viszonnyal kapcsolatos elvárásaikról:

„A Fidesz a háború ügyében kettős beszédet folytatott: itthon a szankciókat bírálta, de Brüsszelben minden szankciót megszavazott. Békepártinak tüntette fel magát, de nem állt ki határozottan a nemzetközi jog védelméért. Egyenes beszédre van szükség, ami belátható időn belül elvezethet egy tűzszünethez, majd pedig békéhez Ukrajnában.”

– írják.