A Facebook tulajdonosa, a Meta hétfőn közölte, hogy betiltja az RT, a Rosszija Szegodnya és más orosz állami médiahálózatok működését, mivel az a vád érte őket, hogy a csatornák megtévesztő befolyásolási eljárásokat alkalmaznak – írja a The Guardian. 

Alapos mérlegelés után kiterjesztettük az orosz állami médiaorgánumok ellen folyamatban lévő jogérvényesítésünket. A Rosszija Szegodnya, az RT és más kapcsolódó szervezetek mostantól világszerte ki vannak tiltva alkalmazásainkból külföldi befolyásoló tevékenység miatt

– áll a vállalat közleményében.

A tiltást várhatóan következő napokban vezetik be. Az orosz médiumoknak tehát búcsúzniuk kell az olyan Meta alkalmazásoktól, mint az Instagram, a WhatsApp és a Threads.

Az orosz nagykövetség nem reagált azonnal a megkeresésre, annak ellenére, hogy a tiltás a világ legnagyobb közösségi médiavállalata által az orosz állami médiával szemben hozott intézkedések erőteljes fokozódását jelenti. A döntés alapvetően eltér a Meta eddigi hozzállásától, mivel évekig csak kisebb volumenű lépések történtek, kezdve a hirdetések korlátozásával és a posztok elérésének csökkentésével.

A döntés előzményéhez sorolható az amerikai kormány szeptember eleji állítása is, amely szerint  Oroszország befolyásolni akarja az elnökválasztást. Ennek hátterében, mint később kiderült az orosz irányítású Tenet Media áll, amely több konzervatív influenszernek is munkát ad. A Tennessee állambeli Tenet az RT-n keresztül kapott 10 millió dollárt a választások befolyásolására. 

Pénteken Antony Blinken amerikai külügyminiszter újabb szankciókat jelentett be az orosz állam által támogatott, korábban Russia Today néven ismert médiavállalat ellen, miután a szervezet alkalmazottaitól szerzett új információk szerint az „az orosz hírszerző apparátus de facto karjaként működött”.

Ma leleplezzük, hogy Oroszország hogyan alkalmaz hasonló taktikákat szerte a világon. A dezinformáció orosz fegyverkezése a szabad és nyílt társadalmak felforgatása és polarizálása érdekében a világ minden részére kiterjed – mondta Blinken.

A külügyminisztérium újságírói előtt Blinken azzal vádolta az RT-t, hogy tömegesen finanszírozott fegyvereket és felszereléseket az  Ukrajnában szolgáló orosz katonák számára, köztük mesterlövész puskákat, páncélzatokat, éjjellátó berendezéseket, drónokat, rádióberendezéseket és dízelgenerátorokat.

Megint ott lődörögnek a csalók a Facebook piacterén

A gyanútlan eladók adatait futárcégek weboldalának lemásolásával igyekeznek megszerezni.
Bővebben--->