Hat, az ukrajnai háború elől menekült orosz katona kapott ideiglenes vízumot, mivel politikai menedékjogért folyamodtak Franciaországban. Az emberi jogi aktivisták szerint ez az első jelentősebb eset, amikor egy nagyobb csoportnyi dezertőrt befogadnak egy uniós országban – írja a The Guardian.

A katonák menekülését segítő szervezet és a dezertőrök beszámolói szerint a férfiak az elmúlt hónapokban külön járatokkal érkeztek Párizsba, miután eredetileg 2022-ben és 2023-ban Kazahsztánba menekültek Oroszországból.

Amikor leszálltam Franciaországban, először lélegezhettem fel teljesen. Nyugalmat és szabadságot éreztem... a legrosszabb már mögöttem volt

 - mondta Alexander, egy volt orosz szerződéses katona, akit Ukrajnába küldtek, azonban 2023 nyarán dezertált.

Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete óta orosz katonák tízezrei dezertáltak vagy tagadták meg a harci parancsot - állítják jogvédők és a katonák menekülését segítő csoportok.

A nyugati hatalmak azonban régóta küzdenek a döntéssel, hogy befogadják-e a dezertált orosz katonákat, és kérdéses, hogy hősként, potenciális biztonsági kockázatként vagy háborús bűnösként kezeljék őket. Bár az EU és tagállamai nyilvánosan tárgyaltak arról, hogy menedékjogot kínáljanak az orosz dezertőröknek, végleges döntés még nem született az ügyben.

Ez az első alkalom, hogy egy uniós ország beenged egy olyan dezertőrcsoportot, akiknek nem voltak úti okmányaik vagy külföldi útlevelük

 - mondta Ivan Csuviljev, a Go By The Forest, az orosz katonák dezertálását segítő csoport szóvivője, aki a hat katonát érintő ügyön dolgozott.

Mivel nem tudtak Európába utazni, és otthon hosszú távú börtönbüntetés kilátásba helyezésével kellett szembenézniük, a legtöbb dezertőr az Oroszországgal határos országokba, például Örményországba és Kazahsztánba menekült, ahová útlevél nélkül is bejuthatnak, de csapdába jutottak a továbbutazás lehetősége nélkül.

Moszkva nagy erőfeszítéseket tett, hogy felkutassa őket. Egyre több olyan eset történik, amikor a Kreml hatósugarán belül lévő posztszovjet országokban bujkáló dezertőröket elraboltak vagy visszatoloncoltak Oroszországba. Bizonytalan helyzetük miatt a háborúellenes aktivisták egyre hangosabban követelik, hogy a katonáknak nyújtsanak biztos menedéket, és engedélyezzék számukra, hogy nyugaton keressenek új lehetőségeket.

Nagy Péter öblénél egyesült az orosz és a kínai hadsereg

Közös flottagyakorlatot kezdett a két ország haditengerészete.
Bővebben--->