Danielle Bell, ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziójának vezetője szerint Oroszország a börtöneiben lévő ukrán hadifoglyok 95 százalékát brutálisan megkínozta, ami háborús bűncselekménynek minősül. Bell elmondta: az itt raboskodók fogva tartási körülményei a legrosszabbak, amit 20 éves pályafutása során látott

Az ENSZ tisztviselője kiemelte, hogy többek között

fémrudakkal, botokkal verték őket, levetkőztették... Elektromos sokkolásnak is ki voltak téve.

A nemzetközi szervezet megfigyelője hangsúlyozta, hogy az ukrajnai fogva tartási létesítményekhez „korlátlan hozzáférésük" van, míg az orosz hatóságok megakadályozzák az ukrán fogvatartottakkal való kapcsolatfelvételt és mindössze a hazatért raboktól tudnak információt gyűjteni – írja a Kyiv Post.

Bell elmondta, a teljes körű invázió kezdeti napjaiban tapasztaltak visszaéléseket az ukrán fogságban lévő katonákkal való bánásmódban, de azóta javultak a körülmények és most már „teljes mértékben megfelelnek a nemzetközi humanitárius jognak". 

Óriási káosz az ukrán betörés miatt, legyalulták az oroszokat

A kijevi gépesített erők képesek voltak gyors mozgással felszámolni vagy bekeríteni és feladásra bírni az orosz határmenti védelmi pontokat néhol 10-15 kilométeres mélységben. Immár a 27 ezres Szudzsánál zajlanak a harcok, ahonnan kimenekítették a lakosságot. Moszkva a Nemzeti Gárdával erősítette meg a kurszki atomerőmű védelmét. Szakértővel értékeltük a gyorsan változó, kaotikus helyzetet.

A részletekről ITT írtunk bővebben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport