Tekintve, hogy az amerikai katonai támogatás jövője kétséges, Ukrajna partnerei között láthatóan egyre sötétebb a hangulat, mivel egyre inkább azon gondolkodnak, milyen katasztrofális következményei lennének egy esetleges orosz győzelemnek.

Peter Dickinson az Atlantic Council-on megjelent elemzésében azt írja, ettől függetlenül továbbra sem hisz mindenki abban, hogy Putyin Európa területére is betérne seregével. Csakhogy szerinte Putyin történelmi motivációi, melyekről a Tucker Carlsonnak adott interjújában beszélt részletesen, erre utalnak. Ekkor Oroszország elnöke azzal érvelt, hogy Ukrajna történelmileg orosz, vagyis legitim célpont.

A szakértő szerint a történelmileg orosz földek visszahódításáról alkotott álom több országot is azzal fenyeget, hogy ugyanarra a sorsra juthatnak, mint Ukrajna.

Dickinson leírja, hogy a kétkedők szerint az orosz hadsereg azért fog Ukrajna esetleges visszaszerzése után leállni, mert nincs olyan állapotban, hogy még egy inváziót elbírjon, pláne úgy, hogy a NATO katonai szembenállásával is számolni kellene a továbbiakban. Azonban azt szerinte nem veszik figyelembe, hogy lassan, de folyamatosan halad az orosz hadsereg Ukrajnában, ahogyan azt sem, hogy Putyin az egész gazdaságot háborús alapokra helyezte.

A figyelmen kívülre esik az, hogy ha Oroszország megszerezné a kontrollt Ukrajna felett, az jelentősen megerősítené a Kreml hadigépezetét, mivel olyan ukrán nagyvállalatokhoz szereznének újbóli hozzáférést, amelyeknek kulcsszerepük volt a szovjet hadiiparban.

Mindemellett pedig az egész demokratikus világ destabilizálódna és demoralizálódna.

Ugyanakkor az elemző szerint nem valószínű, hogy Putyin hadat üzenne a NATO országainak. Sokkal inkább a 2014-es ukrajnai invázió korai szakaszára jellemző hibrid háború visszatérésére lehet számítani, melynek eszkalációja lehetővé tenné Moszkvának, hogy kihasználja azokat a nyugati vezetőket, akik nem tanúsítottak kellő elszántságot Ukrajna felé és akik tartanak az újabb, tényleges háború kitörésétől.

Ezekkel a fegyverekkel lőné szét az oroszokat Zelenszkij

A világon rendelkezésre áll elegendő mennyiségű légvédelmi rendszer ahhoz, hogy garantálni lehessen az orosz terror kudarcát – mondta az ukrán elnök a németországi Ramsteinben.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.