Kísérleti projektet indított a  cseh hadsereg, melynek célja a katonaság létszámának és népszerűségének a növelése. A négyhetes kiképzési programban 80 középiskolás diák vesz részt.

Karel Rehka tábornok, a csehországi fegyveres erők vezetője a Reutersnek fenntarthatatlannak nevezte a jelenlegi állapotot, amit jól példáz, hogy  kapacitás hiány miatt  mindössze 50 százalékos feltöltöttséggel működik a 4. gyorsbevetési dandár.

Elsősorban a növekvő orosz fenyegetéssel indokolták a hadsereg megerősítéséne szükségességét, Tomas Kopecny, volt védelmi miniszterhelyettes az ukrajnai invázió kapcsán elmondta:

Mi sem tartjuk lehetetlennek az ellenünk irányuló orosz agresszió valószínűségét... néhány éven belül.

Kopecny szerint ezért fontos, hogy egy ilyen támadás esetén mennyi katonával és milyen védelmi képességekkel számolhatnak.  Ezért a cseh kormány

  • a katonaságot népszerűsítő marketing kampányba kezdett,
  • emelte a besorozási bónuszokat
  • és szeptember 1-től lazítanak a  a hivatásos katonák, a tartalékosok és az újoncok egészségügyi követelményein.

Az egész régióban probléma

Hasonló kihívással néznek szembe a NATO nyugat-európai nemzetei – katonai források szerint az orosz veszély miatt 35-50 új dandár (3000-7000 katonából áll egy ilyen egység) felállítását tervezi az Atlanti Szövetség. Azonban egyelőre nem világos, hogy miként tudnának egy ekkora nagyságú fegyveres erőt mozgósítani.

Azonban Putyin hadigépezete jóval komolyabb fenyegetést jelent a kelet-közép európai államok számára Az Ukrajnával határos országoknak – a hazánk és a csehek mellett, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának – komoly gondot jelent az új katonák felvétele és a tapasztaltak megtartása. 

Az alacsony munkanélküliség ráta miatt az egész régióban megnehezíti  a fiatalok meggyőzését, hogy a  hadsereget válasszák a magánszektor helyett. 

A lengyel kormány egy 300 ezer katonából álló sereg létrehozását tűzte célul, a térség legnagyobb gazdaságában a GDP 5 százalékára akarják emelni a védelmi kiadásokat. A sokak által kritikusan szemlélt cél elérésére itt is egy 28 napos  népszerűsítési kampányt indítottak.

Azonban védelmi minisztérium adatai szerint 2023-ban rekordszámú, 9000 hivatásos katona hagyta ott a szolgálatot.

Romániában szintén sorozási akcióba kezdtek, mivel a kormány legfrissebb adatai szerint a tiszti pozíciók 43 százaléka betöltetlenül áll. A bukaresti kabinet számos F-16-os vadászrepülőgépet vásárolt, de nincs elég képzett pilóta, aki tudná vezethetni ezeket.

A magyar hadsereg nem hozta nyilvánosságra a toborzási számait, az Orbán-kormány szintén médiakampánnyal, óriásplakátokkal és anyagi ösztönzőkkel próbálja népszerűbbé tenni a honvédelmet.

500 ezret kap a honvédségtől, aki beszervez egy tartalékost

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését, az elindított toborzó kampányban pedig várják azokat, akik hozzá szeretnének járulni Magyarország védelméhez – mondta az MTI-nek a Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka szombaton a tatárszentgyörgyi lőtéren.