Az orosz hatóságok hétfőn „nemkívánatosnak” nyilvánították George Clooney hollywoodi sztár nonprofit alapítványát, és megtiltották, hogy Oroszországban működjön. A Clooney Foundation for Justice-t (CFJ) 2016-ban alapította a világhírű amerikai színész és felesége, Amal Clooney ügyvéd, hogy kivizsgálják az emberi jogi visszaéléseket.

Weboldala szerint a CJF „aktívan vizsgálja az ukrajnai háborús bűnöket”. Az orosz főügyészség a Telegramon kiadott közleményében kijelentette , hogy az alapítvány „olyan munkát végez, amelynek célja Oroszország hollywoodi szintű hiteltelenítése”.

Az alapítvány aktívan támogatja az országot elhagyó álhazafiakat, a betiltott szélsőséges egyesületek és terrorszervezetek tagjait

– áll a közleményben.

Oroszország több tucat külföldi jótékonysági szervezetet, agytrösztöt és más civil társadalmi csoportot bélyegzett nemkívánatosnak 2015 óta, amikor olyan törvényt fogadott el , amely lehetővé teszi Vlagyimir Putyin elnök rezsimjét kritizáló csoportok ellehetetlenítését. A kipécézett szervezetek nem működhetnek Oroszországban, és megtiltják azt is, hogy orosz bankok és vállalatok együttműködjenek velük – számolt be róla a Politico.