A korábban nem közölt adatok azt mutatják, hogy Oroszországnak sikerült kijátszania a készpénzimportot blokkoló szankciókat, és arra utalnak, hogy a dollár és az euró továbbra is hasznos eszköz marad a kereskedelemben és az utazásban, még akkor is, ha Moszkva igyekszik csökkenteni a kemény valutáknak való kitettségét.

A vámadatok azt mutatják, hogy készpénzt szállítottak Oroszországba olyan országokból, mint az Egyesült Arab Emírségek és Törökország, amelyek nem vezettek be korlátozásokat az Oroszországgal folytatott kereskedelemre. A nyilvántartásokban a teljes összeg több mint felének származási országát nem tüntették fel – írja a Reuters

Az amerikai kormány decemberben büntetésekkel fenyegette meg azokat a pénzintézeteket, amelyek segítenek Oroszországnak kijátszani a szankciókat, és 2023 és 2024 folyamán szankciókat rendelt el harmadik országbeli vállalatokkal szemben.

A kínai jüan megelőzte a zöldhasút, és Moszkvában a legtöbbet kereskedett devizává vált, bár továbbra is vannak jelentős fizetési problémák.

Dmitrij Polevoj, az Astra Asset Management oroszországi befektetési vezetője szerint sok orosz továbbra is készpénzben szeretne külföldi utazásokra, valamint kisebb importra és belföldi megtakarításokra devizát kapni.

Oroszország 2022-ben kezdte „mérgezőnek” minősíteni a dollárt és az eurót, mivel a szankciók elvágták a globális pénzügyi rendszerhez való hozzáférését. Az Orosz Nemzeti Bank Európában lévő devizatartalékaiból mintegy 300 milliárd dollárt befagyasztottak.

Az Európai Bizottság szóvivője elmondta, hogy az Európai Unió akkor lép kapcsolatba harmadik országokkal, amikor a szankciók kijátszásának gyanúja merül fel. A dokumentumok a készpénzimport megugrását mutatták közvetlenül az invázió előtt. 2021 novembere és 2022 februárja között 18,9 milliárd dollárnyi dollár- és euróbankjegy érkezett Oroszországba, míg az azt megelőző négy hónapban mindössze 17 millió dollár.

Daniel Pickard, a Buchanan Ingersoll & Rooney amerikai ügyvédi iroda nemzetközi kereskedelmi és nemzetbiztonsági csoportjának vezetője szerint a szállítmányok invázió előtti megugrása arra utal, hogy egyes oroszok be akarták védeni magukat az esetleges szankciók ellen.

Míg az Egyesült Államok és szövetségesei megtanulták a kollektív fellépés fontosságát a gazdasági következmények maximalizálásában, addig Oroszország megtanulta, hogyan kerülje el és enyhítse ugyanezeket a következményeket

– mondta Daniel Pickard. Hozzátette, hogy az adatok szinte biztosan alulbecsülték a tényleges valutaáramlásokat.

Korlátozott kiáramlás

Az orosz központi bank az ukrajnai inváziót követően gyorsan korlátozta a magánszemélyek devizakészpénzfelvételét, hogy ezzel is támogassa a gyengülő rubelt. 

Az adatok szerint 2022 februárja és 2023 vége között mindössze 98 millió dollárnyi dollár- és euróbankjegy hagyta el Oroszországot.