Orosz drónt észleltek vasárnapra virradóra Románia légterében. A román védelmi minisztérium közleménye szerint a drón Ukrajna irányába hagyta el az országot és a Duna menti ukrán célpontok elleni orosz támadások nyomán juthatott be a NATO légtérébe. 

A hatóságok Tulcea megyét azonosították, mint lehetséges „becsapódási zónát” és hajnali 2 illetve 3 óra között figyelmeztető üzeneteket is küldtek a Tulcea és Konstanca megyei lakosságnak. Az észlelés időpontjától hajnali 4 óra utánig két F16-os vadászgép felügyelte a légteret és folyamatosan tájékoztatták a fejleményekről a NATO-szövetségeseket. A védelmi tárca közölte: 

a rendelkezésre álló adatok alapján a Tulcea megyei Periprava település közelében, lakatlan területen egy lehetséges becsapódási zónát is azonosítottak, a környék átvizsgálása folyamatosan zajlik.

Marcel Ciolacu kormányfő elmondta, különösebb probléma nem történt, szerinte a hasonló incidensek egyre gyakoribbakká válnak majd az ukrán gabonaexport miatt.

Már nem az első eset

A román külügyminisztérium vasárnap közleményben ítélte el az ország légterének újbóli megsértését, és az ukrán lakosság, illetve a civil infrastruktúra elleni sorozatos támadások leállítására és a nemzetközi jogi normák tiszteletben tartására szólította fel Oroszországot.

A minisztérium jelezte, hogy a NATO illetékeseit és a szövetséges országokat is értesítette a román-ukrán határnál történt incidensről.

Legutóbb másfél hónapja történt hasonló incidens a térségben, akkor a román hatóságok meg is találták egy orosz drón maradványait.

Nemcsak románok érintettek

A hétvégén Lettország keleti részén is lezuhant egy orosz harci eszköz, a lett védelmi minisztérium közleménye szerint a drón Belorusz légteréből érkezett és azonnal értesítették a NATO-t az incidensről – írja az Euronews.

Riga szintén vizsgálatot folytat az ügyben. Az eset kapcsán Edgars Rinkevics államfő is kiemelte, hogy

az ilyen incidensek száma egyre nő a NATO keleti szárnyán, és ezeket közösen kell kezelnünk.

A határsértés vonatkozásában Baiba Braze lett külügyminiszter hétfőre találkozóra hívta az orosz nagykövetség képviselőjét.

Egyelőre a lengyel hatóságok is keresik a területükön lehullott drón maradványait, ami Varsó tájékoztatása szerint augusztus végén lépett be az országuk légterébe.

Fokozódik a feszültség, az oroszok megsértették a NATO légterét

Az Ukrajna irányából érkező légi eszköz 25 kilométeres mélységben hatolt be Lengyelország területére, vélhetően egy pilóta nélküli légi járműről van szó.