Egy új törvényjavaslat szerint az orosz bíróságoknak kötelezniük kell a házasságukat felbontását kezdeményező feleket, hogy a végleges döntés előtt konzultáljanak egy családpszichológussal. Konsztantyin Csuicsenko igazságügyminiszter még szeptember elején jelentette be, hogy egy

olyan törvényjavaslat kidolgozását tervezi, amely kötelezően bevezetné a házasság felbontása, a gyermek lakóhelyének meghatározása, a vagyon megosztása és a tartásdíj behajtása esetén a bírósági eljárást megelőző békéltető eljárást. 

A tárcavezető elmondta, hogy ennek során „lehetőséget biztosítanak a házastársaknak arra, hogy a házasság felbontása során szociális és pszichológiai segítséget kapjanak” – írja a Meduza.

Kötelező pszichológiai szolgáltatások

A vonatkozó törvényjavaslatot Igor Antropenko, a kormánypárti Egységes Oroszország képviselője és Dmitrij Perminov szenátor terjesztette az Állami Duma elé. A dokumentum kimondja:

bíróságnak intézkedéseket kell hoznia a házastársak kibékítése érdekében, többek között „szociális és pszichológiai szolgáltatások igénybevételével”.

A törvénytervezet abban az esetben tenné kötelezővé a pszichológiai segítség igénybevételét:

  • ha az egyik fél nem járul hozzá a házasság felbontásához.
  • Illetve, ha kölcsönös beleegyezésével oldanák fel a a házastársak a frigyet.

A törvénytervezet három hónapot biztosítana a házastársak kibékülését célzó intézkedések végrehajtására. A javaslat szerint abban az esetben

ha a házastársak kibékítésére irányuló intézkedések eredménytelennek bizonyultak, és a házastársak (egyikük) kitért azok megvalósítása elől, és ragaszkodik a házasság felbontásához,

a bíróság dönthet majd a frigy megszüntetéséről.

Nem képesek „önállóan megoldani" a problémáikat

A javaslat készítői szerint az új törvény „a házastársak segítését szolgálja a házasság és a családi kapcsolatok megőrzésében”, a célja a házasság intézményének megerősítése és a gyermekes családok válásainak számának csökkentése. A tervezet készítői szerint

nyilvánvaló, hogy a házastársak nem mindig képesek önállóan megoldani azokat a problémákat, amelyek a házasság felbontásáról szóló döntéshez vezettek. 

A jelenleg érvényben lévő oroszországi családjogi szabályozás szerint abban az esetben, ha egy válóper során  az egyik házastárs nem járul hozzá a házasság felbontásához, a bíróság „jogosult intézkedéseket tenni a házastársak kibékítése érdekében”, és „jogosult az eljárást három hónapra elhalasztani”.

Amennyiben mindkét fél hajlandó a házasság felbontására, a jelenlegi érvényben lévő jogszabályok lehetővé teszik, hogy – legkorábban a kérelem benyújtását követő egy hónap elteltével – „a házasságot a válás okainak vizsgálata nélkül felbontsa” a bíróság.

Az orosz igazságügyi minisztérium közölte, hogy az új tervezetet a családvédelem és „a hagyományos orosz szellemi és erkölcsi értékek megőrzése és megerősítése” terén folytatott állami politika végrehajtásának részeként tárgyalják .