A New York Times három magasrangú, nevének elhallgatását kérő amerikai forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az ukránok az amerikai védelmi miniszter kérésére állíthattak le egy, az Ororszország ellen tervezett titkos akciót, miután Washington és Moszkva egyeztetett.

Június 25-én a kommunikációs vonalak fenntartása érdekében Lloyd J. Austin amerikai védelmi miniszter felvette a kapcsolatot Andrej Belousovval, aki nemrégiben váltotta Szergej Sojgut az orosz védelmi miniszteri poszton.

Július 12-én azonban Belousov kereste Austint, azzal a céllal, hogy közölje: Oroszország észlelt egy ukrán titkos hadműveletet, amelyet szerinte az Egyesült Államok támogatott. 

Belousov azt próbálta kideríteni, hogy a Pentagon tudott-e erről a tervről, és arról, hogy mindez mennyire növelheti a feszültséget Moszkva és Washington között. A lap forrásai szerint az információ meglepetésként érte az amerikai védelmi minisztert, aki megerősítette az orosz vezetésnek, hogy nem értesültek ilyen tervezett akcióról az ukrán fél részéről.

Ezt követően az amerikai vezetés kapcsolatba lépett a Kijevvel figyelmeztetve őket, hogy ne hajtsanak végre olyan műveleteket, amelyek tovább eszkalálhatják a helyzetet.

A 2022 februárja tartó báborúban ukrán tisztviselők nem mindig osztják meg előre katonai terveiket amerikai partnereikkel, különösen, ha azok orosz területek elleni támadásokra vonatkoznak – írja a New York Times. Az Egyesült Államok bírálták az olyan ukrán műveleteket, mint a Krím félszigeti orosz légitámaszpont elleni csapás, a Kercsi-híd elleni kamionos robbantás, vagy egyéb dróntámadások Oroszország területén, mivel szerintük ezzel az ukrán fél az európai szövetségesek elidegenítését és a háború kiszélesítését kockáztatja, és hivatkozási alapot szolgáltasson Vlagyimir Putyin orosz elnök agressziójának igazolására (tehát, hogy az Ukrajna elleni inváziója védelmi jellegű), aki gyakran „terrortámadásoknak” nevezi ezeket az akciókat.

Nem tudni, hogy az állítólagos ukrán összeesküvés valódi volt-e, de az amerikai tisztviselők szerint a párbeszéd fontossága kiemelten fontos a háború alatt. A két és fél éve tartó konfliktus kezdete óta Austin mindössze öt alkalommal beszélt orosz kollégáival, és ezek a beszélgetések szinte mindig amerikai kezdeményezésre történtek, hogy elkerüljék a helyzet eszkalálódását.