A konfliktusmegfigyelő közel 3000 palesztint nevezett meg, akiket a háború első 17 napja alatt közel 350 különböző incidens során öltek meg Gázában – ez az első lépése annak a gyakorlatnak, amelynek célja az izraeli katonai hadjárat során megölt összes civil személy azonosítása.

Bár a megnevezett 2993 áldozat csak töredéke a Gázai övezetben a palesztin egészségügyi minisztérium által említett 39 000 halálos áldozatnak, az Airwars szerint az erőfeszítés azt mutatja, hogy lehetséges megnevezni a háború halálos áldozatait.

A hadseregek gyakran azt mondják, hogy lehetetlen megtudni, hogy kit és hogyan öltek meg – de az egyik legfontosabb üzenetünk az, hogy megmutatjuk, hogy ez lehetséges. Az egyetlen dolog, ami visszatart bennünket, a csapataink mérete

– mondta Emily Tripp, az Airwars igazgatója. 

Az Airwars 65 embert tudott megnevezni, akiket a feltételezések szerint egy izraeli légicsapás során öltek meg október 9-én a dzsabaliai menekülttábor egyik piacán. A nyomozók különböző jelentésekre, főként rokonok és barátok Facebook-bejegyzéseire támaszkodtak, hogy felsorolják a támadásban elhunytak személyazonosságát.

Minden egyes rögzített haláleset az eddig vizsgált 346 konkrét incidens egyikéhez kapcsolódik. Az Airwars célja, hogy minden egyes epizódról dossziét készítsen, amely a jövőben az elszámoltatásra irányuló erőfeszítések alapjául szolgálhat – írja a The Guardian

„A mi feladatunk az, hogy hídként működjünk a káosz és az igazságszolgáltatás között, hogy világszerte szolgáljuk a katonai akciók civil áldozatait. Amit teszünk, azt alapvető fontosságú kezdeti munkának tekintjük, mielőtt további vizsgálatokra kerülhet sor” – tette hozzá Tripp.

A legtöbb azonosított áldozat gyermek volt

Az Airwars által megöltként nyilvántartott személyek legnagyobb csoportját a gyermekek képviselték, 1129 fővel, azaz 37,7 százalékkal, míg a férfiak 28,4 százaléka, a nők 23,5 százaléka volt. A többiek életkora ismeretlen volt, így nem lehetett őket pontosan kategorizálni.

A csoport az áldozatok közel 75 százalékának – 2236 férfinak, nőnek és gyermeknek – a megszerzett neveit tovább tudta hitelesíteni azáltal, hogy összevetette őket egy 7000 nevet tartalmazó listával, amelyet a gázai palesztin egészségügyi minisztérium adott ki október végén.

Az egészségügyi minisztérium (MoH) akkoriban igyekezett cáfolni azokat a kritikákat, amelyek szerint az áldozatok listája pontatlan vagy túlságosan nagyszámú volt ahhoz, hogy elhiggyék. Az Airwars azt állítja, hogy munkája egy újabb bizonyíték arra, hogy – ahogy Tripp mondta – „lehet hinni a MoH számainak, és nem kell sok évet várni, hogy biztosra menjünk”.

A halottak egy kis részéről ismert, hogy Hamász-parancsnokok voltak, de egyébként nem világos, hogy a csoport hány harcosa szerepel az Airwars listáján. A konfliktusfigyelő szerint az izraeli-gázai háború intenzitása messze meghaladja az elmúlt évtizedben nyomon követett összes konfliktusét. 

Az Airwars a háború kezdete óta eddig több mint 4450 polgári károkat okozó epizódot jegyzett fel, és ezek közül 550-et elemzett, köztük 346-ot az első 17 napból. További 200 esetet vizsgál át egy 10-15 fős nyomozócsoport, amely többnyire arab nyelven dolgozik, és a média és a közösségi média jelentéseit követi nyomon.