A Párizsi Autószalon ebben az évben 90. alkalommal rendezi meg kiállítását, amely idén az elektromos mobilitásra összpontosít. Az eseménysorozat részeként eddig különböző típusú új elektromos autókat mutattak be francia, más európai és ázsiai gyártóktól – írja a Euronews. 

Új szenzációnak számít például a jogosítvány nélküli elektromos autó, amelyet a francia autógyártók mikroautónak kereszteltek. Ezek a járművek általában könnyű, üzemanyag-takarékos, kis motorral érkeznek, amelyeket főként a városi közlekedésre szán a tervező.

A Stellar Market Research tanácsadó cég tanulmánya szerint a mikroautók európai piacának értéke 401,6 millió euró, és ára 2030-ra várhatóan csaknem megduplázódik.

A Mobilize, a francia óriásgyártó Renault mikroautó-márkája két új mini járművet mutatott be először a párizsi Porte de Versailles-i kongresszusi központ szívében. A Renault Duo, amelyet először a 2022-es kiállításon láthatott a közönség egy bemutatón, egy alig több mint egy méter hosszú, kétüléses autó, amelyet 14 éves kor felett bárki vezethet.

Az autó 45 km/órás sebességre gyorsul, hatótávolsága pedig 161 km egy töltéssel. Feltöltéséhez pedig 5,5 óra is elég egy „normál konnektor” használatával.

Párja, a Bento, amelyet 868 literes csomagtartója miatt a márka „mikro-utility” autójaként emlegetnek, szintén először mutatkozott be a kiállításon.

Az EV-k mellett a Párizsi Autószalonon egy 100 százalékban zöld energiával működő repülőgép modelljét is bemutatták.

A francia startup, az Aura Aero által épített Integral E egy fából és fakarbonból épített, teljesen elektromos meghajtású, kétüléses repülőgép, amelyet kiképzésre, utazásra és repülésre terveztek. A gép körülbelül 7,2 méter hosszú, amely körülbelül 60 percig vagy annál rövidebb ideig képes repülni.

A vállalat szerint a cél az új fejlesztéssel, hogy segítsen elérni a 2030-ra 55 százalékos kibocsátáscsökkentési kitűzéseket, később pedig 2050-re akár szén-dioxid-semlegességet is elérni.

Az Aura Aero Integralja még nem repült, de az előrendelések már leadtak a gépre, ezeket várhatóan a következő hónapokban teljesítik is.

Jön a jogsi nélkül vezethető autó, 14 évesek is használhatják

Ezt nem láttuk jönni: egy mopedengedéllyel bárki elvezetheti ezt a járgányt. Bővebben >>>