A vártnál magasabb lehet Franciaország idei államháztartási-hiánya, mert a korábban reméltnél kevesebb adóbevétellel számol a pénzügyminisztérium. Az idei deficit elérheti az ország GDP-jének 5,6 százalékát, szemben a korábban hangoztatott 5,1 százalékos hiánycéllal – derült ki a francia pénzügyminisztériumnak egy, a Politico birtokába került jelentéséből.

A dokumentum hangsúlyozza: ez nem az ország hivatalos hiányprognózisa, hanem csak az éves deficitre vonatkozó legrosszabb forgatókönyv.

Párizs idén már felülvizsgálta a 2024-re kitűzött – eredetileg 4,4 százalékos – hiánycélját, a pénzügyminisztérium jelentése arra enged következtetni, hogy az akkor korrigált, a GDP 5,1 százalékára rúgó deficitet is felülírhatják. Tavaly is elmaradt a francia hiánycél a tervezettől: a 4,9 százalék helyett a GDP 5,5 százalékára rúgott a költségvetési-hiány.

Jelenleg még mindig bizonytalan, hogy ki alakíthat kormányt a túlzottdeficit-eljárással eljárással szembenéző Franciaországban.

A leköszönő kormány egyértelművé tette, utódjának feladata lesz a 2025-ös költségvetés benyújtása és a kiadási tervek kezelése a túlzottdeficit-eljárás keretében.

Azonban az új kabinet megalakulásáig a Gabriel Attal vezette ügyvivő kormány megkezdte az előkészítő munkát. Azt javasolják, hogy a csökkentés helyett idén egyszerűen fagyasszák be a nélkülözhető a kiadásokat: 492 milliárd eurót (több mint 193 milliárd forint).

Franciaországnak szeptember 20-ig kell elküldenie Brüsszelbe a kiadásai csökkentésére vonatkozó többéves tervét, de október 15-ig meghosszabbítható ez a határidő . A francia törvények értelmében a kormánynak október 1-ig kell benyújtania a parlamentnek a jövő évi költségvetést.