Mihajlo Podoljak hozzátette, hogy akciójuk jelentős költségekkel jár az oroszoknak több páncélozott jármű pusztult el, az Orosz Föderáció területeket veszített, és sok az áldozat is. Szerinte ez hatással lesz arra, hogy megváltozzon a véleményük a háborúról – írta meg az ABC.

Zelenszkij csütörtökön méltatta az ukrán hadsereget, amiért képes ilyen eredményeket elérni, bár nem utalt közvetlenül a kurszki helyzetre.

Katonáink nemcsak ellenálltak a megszállók elsöprő erejének, hanem Ukrajna – államunk és függetlenségünk – védelméhez szükséges módon el is pusztítják azt

– fogalmazott.

Az ukrán erők egyre mélyebbre törnek az orosz Kurszk régióba, kiterjesztve ellenőrzési területüket, miközben az orosz erők helyzete tovább romlik. Ukrajna támadása inkább nagyszabású offenzív hadműveletnek tűnik, a támadás mértéke csütörtökön egyre világosabbá vált, az elmúlt hónapok egyik legjelentősebb katonai fejleményének tűnik a háborúban.

Az orosz egészségügyi minisztérium csütörtöki jelentése szerint legalább 66-an megsebesültek a Kurszk régióban kedd óta végrehajtott lövöldözés következtében.

Hivatalos és nem hivatalos orosz források szerint az ukrán betörés kedden kezdődött, amikor egy legalább száz fős ukrán haderő harckocsikkal és nehézfegyverekkel átlépték a határt Szudzsa falu közelében. A Kreml-barát orosz katonai bloggerek szerint az ukrán katonák gyorsan elfoglaltak egy maroknyi falut, 6-9 mérföldre a határtól.

Azóta Ukrajna jelentős erősítést hajtott végre, és erői továbbra is igyekeztek előretörni, de csütörtökön Korenovo faluban feltartották őket. A heves harcok Szudzsára is összpontosultak, amelyet a hírek szerint az ukrán csapatok nagyrészt körülzártak.

Podoljak megjegyzései talán alátámasztják egy másik elméletet, amely szerint Ukrajna orosz terület elfoglalására törekedhet azzal a céllal, hogy az cserealap lehessen a jövőbeli béketárgyalások során. Podoljak azt mondta, arra számít, hogy a kurszki támadás hatással lesz az orosz társadalomra, egyértelmű jelzéseket hozva Putyin stratégiájának eredménytelenségére, ugyanakkor potenciálisan megerősíti Ukrajna pozícióját a tárgyalásokon.

Óriási káosz az ukrán betörés miatt, legyalulták az oroszokat

A kijevi gépesített erők képesek voltak gyors mozgással felszámolni vagy bekeríteni és feladásra bírni az orosz határmenti védelmi pontokat néhol 10-15 kilométeres mélységben. Immár a 27 ezres Szudzsánál zajlanak a harcok, ahonnan kimenekítették a lakosságot. Moszkva a Nemzeti Gárdával erősítette meg a kurszki atomerőmű védelmét. Szakértővel értékeltük a gyorsan változó, kaotikus helyzetet. Itt olvashat erről többet >>>