A német Rheinmetall a legnagyobb gyártója a 155 mm-es tüzérségi lövedékeknek, amelyek kulcsfontosságúak az ukránok számára az oroszok elleni honvédelemben. Az óriásvállalat vezérigazgatójának meggyilkolására irányuló terv része volt egy sor olyan orosz stratégiának, amelynek a célja a védelmi ipar vezetőinek kiiktatása volt Európa-szerte. 

Az amerikai hírszerző szolgálatok az év elején fedezték fel az orosz szándékot, és ezt követően értesítették Berlint, amelynek biztonsági szolgálatai ezután képesek voltak meghiúsítani a tervet, és megvédeni Armin Pappergert – jelentette csütörtökön a CNN amerikai és nyugati hírszerzési tisztviselőkre hivatkozva.

A Rheinmetall szóvivője megerősítette a Politicónak, hogy a vállalatot a hatóságok tájékoztatták a meghiúsított fenyegetésről. Hangsúlyozta, hogy nem konkrét gyilkossági kísérlet történt Armin Papperger ellen, hanem inkább egyfajta összeesküvés.

A Rheinmetall a következő hetekben egy páncélozott járműveket gyártó üzemet is nyit Ukrajnán belül, ami a CNN szerint aggasztó lehet a Kreml számára.

A német belügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a biztonsági szolgálataik nagyon éberek, és ennek megfelelően szorosan együttműködnek a nemzetközi partnereinkkel.

A szövetségi kormányt nem fogják megfélemlíteni az orosz fenyegetések. Továbbra is minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy megelőzzük az esetleges fenyegetéseket Németországban. Az orosz rezsim olyan fenyegetéseket alkalmaz, mint a kibertámadások, a dezinformáció, a kémkedés és a szabotázs

– tette hozzá a szóvivő.

A Papperger elleni összeesküvés az orosz kormány egyik legkifinomultabb terve volt – áll a CNN-nek küldött jelentésében.