Spanyolország legnagyobb olívaolaj-palackozó szövetsége, az Anierac szerint a spanyolok 107 millió liter olívaolajat vásároltak 2024 első felében, szemben a 179 millió liter napraforgóolajjal. Az olívaolaj mennyiségi értékesítése 18 százalékkal esett vissza 2023 első félévéhez képest – közölte az Anierac.

A napraforgóolaj értékesítésének volumene 25 százalékkal nőtt tavaly a hivatalos adatok szerint.

Egy üveg napraforgóolaj literje átlagosan 1,86 euróba (735 forintba) került tavaly. Míg a drágább olívaolajok literje 6 eurónál (2370 forintnál) magasabb, ami 50 százalékkal több, mint 2022-ben.

Általában Spanyolország szállítja a világ olívaolajának mintegy 40 százalékát, de a tavaszi hőhullámok és az elhúzódó szárazság csökkentette az olívatermést az elmúlt két évben, és ennek következtében az olívaolaj ára rekordszintre emelkedett.

Elérhetetlen alapelem

A Földművelésügyi Minisztérium 2023-as élelmiszer-fogyasztási tendenciáiról szóló jelentése szerint mindez a mediterrán étrend alapelemét a szegényebb spanyolországi háztartások számára elérhetetlenné tette, amelyek olcsóbb napraforgóolajra váltanak – írja a magyarmezogazdasag.hu.

A jelentés szerint tavaly év végén főként a közép- és felső-középosztálybeli háztartásokban fogyasztottak még olívaolajat. Júniusban a spanyol kormány csökkentette az olívaolaj hozzáadottérték-adóját, hogy megfizethetőbbé tegye azt, még akkor is, ha az idén kissé enyhültek az árak.