Törökország kérte két Svédországba menekült férfi kiadatását, mert azzal gyanúsítják őket, hogy „egy mobilalkalmazás letöltésével és használatával" csatlakoztak az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muszlim hitszónok mozgalmához.

A 2016-os törökországi puccskísérlet után a török hatóságok Gülent vádolták meg a puccs szervezésével, és hálózatát terrorszervezetnek nyilvánították.

A svéd legfelsőbb bíróság döntése alapján azonban,

egy mobilalkalmazás letöltése és használata önmagában nem tekinthető olyan részvételnek, amely a terrorista bűncselekményekről szóló törvény szerinti büntethetőséghez szükséges.

 

Az ítéletben a bíróság is kiemelte, hogy kiadatásuk esetén a férfiak, akik most menekültstátusszal rendelkeznek Svédországban, üldöztetésnek lennének kitéve.

Svédország májusban szigorította a terrorizmus elleni törvényeit, hogy ezzel elősegítse az ország NATO-csatlakozását.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán jelentette be, hogy a parlament őszi ülésszakának kezdetekor terjeszti az ankarai törvényhozás elé Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálását.

Erdogan mindent megígért az uniós tagságért

Erdogan török elnök azonnal elküldi a Svédország csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet a török parlamentnek és abba is beleegyezett, hogy a Svéd NATO-csatlakozás kérdésében szorosan együttműködik a testülettel a ratifikáció érdekében – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a kedden kezdődő kétnapos vilniusi NATO-csúcstalálkozó előtt, miután Erdogannal és Ulf Kristersson svéd kormányfővel tárgyalt. Bővebben >>>