A megújuló energiakapacitások világszerte exponenciális növekedést mutatnak évről évre, és annak ellenére, hogy a kitűzött cél még mindig viszonylag távoli, a tavalyi év során a Föld összes energiaszükségletének egyharmada megújuló forrásokból származott. Ennek javát még mindig a  naperőművek biztosítják, de a szélenergia infrastruktúra sem marad el már sokáig - írja a Zöld Pálya. 

A szélparkokat vagy szélfarmokat gyakran tervezik és telepítik vizek mellé az erőteljes tengeri áramlatok kihasználása érdekében. Az új svédországi szélfarm is ennek nyomán épül fel, elkészülte után pedig akár félmillió ember energiaszükségletét is biztosíthatja. 

A beruházás birtokosa, a fenntartható technológiákkal foglalkozó Elous vállalat már be is nyújtotta a terveket engedélyeztetésre. A Skidbladner nevet viselő létesítmény 147 szélturbina segítségével 2,2 GW összkapacitással fog áramot termelni.

A vállalatnak szüksége van a nemzeti  kormány jóváhagyására, de ezt várhatóan hamarosan meg is kapja. Ezt követően megkezdik a telepítést a Gotska Sandön nevű sziget közelében, egy körülbelül 1400 négyzetkilométeres területen. Az évi 11,7 TWh ígérő termelés várhatóan 2033-ban indul a legfeljebb 360 méter magas turbinák segítségével.

A szélfarm energia kapacitására egyre nagyobb szüksége van Svédországnak, bár a távlati tervek tükrében még ez sem lesz elég, így az Elous már most az erőmű bővítését tervezi.

A közvetlen beruházás mellé ugyanis létesítenének egy másik szélfarmot is, amely 2,4 GW kapacitással egészítené ki a Skidbladnert, együttesen évi 25 TWh-t termelve. 

Ahhoz, hogy elkerüljék a felborulást, a tengerfenékhez rögzítik majd a szélturbinákat. A megtermelt áramot ezáltal egy víz alatti vezeték juttatná el rendeltetési helyére, Stockholmba, ahol azt igények nagyjából felét tudnák kielégíteni belőle. 

Áramkimaradásokhoz vezethet a kánikula: csúcsterhelést kap a villamosenergia-hálózat

A nagy áramkimaradások első körben az ipari létesítményeket érnék el, csak azután a lakosságot – mondta lapunknak Pletser Tamás energiaszakértő. Idén nyáron folyamatosan dőlnek meg az előző napi fogyasztási csúcsok, és az időjárás-előrejelzés alapján minden esély megvan arra, hogy a korábbi, 2021-es történelmi csúcsot megdöntsük - nyilatkozott a MAVIR az Economxnak.
Bővebben--->